Greenpeace-paraglider blundert bij landing in EK 2020 stadion, 3 gewonden

Een paragliderpiloot verstoorde de openingswedstrijd van het Duitse nationale voetbalelftal op het EK2020. De man landde vlak voor de start van het duel met wereldkampioen Frankrijk op het grasveld van het voetbalstadion in München.

Zijn landing verliep duidelijk niet zoals gepland. De man, op wiens gele paraglider een belettering van milieuorganisatie Greenpeace te lezen was, raakte tijdens de nadering verstrikt in de kabels van de Spidercam, die op het dak van het stadion zijn gespannen. De activist leek ongecontroleerd richting publiek te 'zweven', maar kon gelukkig nog net een bocht maken waardoor hij niet op de tribunes terecht kwam maar op het speelveld.

Volgens een Greenpeace-woordvoerder was het niet de bedoeling om het stadion in te gaan, de paraglider wist dat het te gevaarlijk was. Mogelijk is de man verrast door de wind. Volgens de woordvoerder was het de bedoeling dat de piloot een grote latex bal zou laten vallen met een boodschap erop. Maar het verliep dus anders. Uiteindelijk belandde de man op het grasveld. De Duitse spelers Antonio Rüdiger en Mats Hummels, die zich in de nabije omgeving hadden opgesteld, haastten zich naar de man, die vervolgens uit het stadion werd geleid door twee bewakers. De aftrap werd dan ook niet uitgesteld.

Actie tegen Volkswagen
Bij de landing is technische apparatuur beschadigd, volgens ARD-sport. Erger nog: er zijn 3 gewonden gevallen. Een lichttechnicus moest door ambulancepersoneel worden verzorgd, en twee gewonde medewerkers van de UEFA zijn door de politie voor verdere medische behandeling naar het ziekenhuis gebracht, aldus een politiewoordvoerder. De UEFA beschreef de actie als "meedogenloos" en "gevaarlijk". Jens Grittner, woordvoerder van de Duitse voetbalbond (DFB), zei na de wedstrijd: "We veroordelen de actie, de persoon heeft niet alleen zichzelf en anderen in gevaar gebracht en verwond. Dit is onaanvaardbaar."

Greenpeace verontschuldige zich na het incident op Twitter. De protestactie was gericht tegen Volkswagen. Boven het Greenpeace-logo op het paragliderscherm stond 'Kick out Oil'. Volgens de organisatie moet het autobedrijf stoppen met zijn "verkoop van klimaatschadelijke diesel- en benzineauto's". Volkswagen reageerde fel op het protest: "Met het protest van vandaag heeft Greenpeace het leven en de ledematen van omstanders en fans van een voetbalwedstrijd in gevaar gebracht", staat in een verklaring. Dat is niet acceptabel. Volkswagen staat open voor een kritische en constructieve dialoog over milieu- en duurzaamheidskwesties en zet zich in voor het klimaatakkoord van Parijs.

Greenpeace had al excuses aangeboden: "Dit protest had nooit de bedoeling het spel te verstoren of mensen te verwonden." De acties van Greenpeace zijn altijd vreedzaam en geweldloos. "Helaas verliep niet alles volgens plan met deze campagne."