LiveLeak is niet meer, de wereld is te 'braaf' geworden

Bijna 15 jaar lang heeft de website LiveLeak het internet geschokt en vermaakt, maar nu zijn de makers een andere richting opgegaan. Als je ongecensureerde en gruwelijke beelden van oorlog en geweld wilde zien die YouTube niet zou toestaan, dan kon je het op LiveLeak vinden. In 2014 noemde Business Insider de website "De favoriete site van Islamitische Staat om hun onthoofdings-video's te publiceren". Nu is LiveLeak verdwenen, vervangen door een zachter klinkende videowebsite genaamd ItemFix die het geweld en het bloed dat LiveLeak tot een hoofdbestanddeel van de donkere kant van het internet maakte, mijdt.

"Niets duurt eeuwig en we voelden dat LiveLeak alles had bereikt wat mogelijk was en dat het tijd was voor ons om iets nieuws en spannends te proberen," zei mede-oprichter van LiveLeak Hayden Hewitt in een blogpost waarin hij uitleg geeft over de koerswijziging. “De wereld is de afgelopen jaren enorm veranderd, het internet erbij en wij als mensen. Ik zit hier nu dit te schrijven met een mengeling van verdriet, want LL is niet alleen maar een website of bedrijf geweest, maar het was een manier van leven voor mij en veel van onze medewerkers, en er is ook oprechte spanning over wat er ons te wachten staat. "

LiveLeak begon in 2006 als een uitloper van internetsite Ogrish. Samen met Rotten.com en anderen was Ogrish een plek waar mensen naartoe gingen als ze het 'ergste' wilden zien wat er op internet te vinden was. Het was een digitaal 'Faces of Death' . LiveLeak liet eigenlijk veel van hetzelfde soort beeldmateriaal zien, maar plaatste het op een respectabelere manier en de makers boden daarnaast een plek voor burgerjournalisten om ongecensureerde video's van wereldgebeurtenissen te posten.

Als je beelden wilde zien van de executie van Saddam Hoessein, ging je naar LiveLeak. Als een vriend je beelden wilde laten zien van een drugskartel dat iemand met een kettingzaag onthoofd, dan lieten ze je zien op LiveLeak. Als je beelden wilde zien van Amerika dat Hellfire-raketten afvuurt op Afghaanse strijders, keek je naar LiveLeak.

Naarmate de wereld ingewikkelder werd en meer mensen online gingen, probeerden Hewitt en anderen LiveLeak beter te modereren. Nadat Islamitische Staat de video plaatste van de onthoofding van journalist James Foley in 2014, verbood LiveLeak Islamitische Staat om onthoofdingsvideo's op hun website te plaatsen. Terwijl YouTube, Facebook en Twitter video's verwijderden van de schietpartij in de Christchurch-moskee in 2019, bleef LiveLeak de beelden hosten maar kreeg daardoor te maken met een alsmaar toenemende druk van de regering van Australië en Nieuw-Zeeland om de beelden te verwijderen.

Dat is nu allemaal voorbij. LiveLeak is verdwenen, vervangen door een site die bloederige en gewelddadige beelden expliciet verbiedt. “Aan de leden, de uploaders, de losse bezoekers, de trollen en de soms krankzinnige mensen die bij ons zijn geweest. Jullie zijn onze constante metgezellen van ons geweest en hoewel we waarschijnlijk niet al te vaak met elkaar hebben kunnen communiceren, wordt je meer gewaardeerd dan je denkt,” zei Hewitt op zijn blog. “Op persoonlijk vlak heb je me gefascineerd en geamuseerd met je inhoud. Ten slotte, voor degenen die niet meer bij ons zijn. Je blijft voortleven in mijn herinnering."