NASA kiest ruimtevaartbedrijf SpaceX om maanlander te bouwen

NASA heeft het bedrijf SpaceX van Elon Musk geselecteerd voor de bouw van een ruimtevaartuig dat voor het eerst sinds de jaren zeventig astronauten naar de maan zal brengen. Dat heeft NASA gisteren bekendgemaakt, de opdracht (ter waarde van 2,9 miljard dollar) wordt exclusief aan SpaceX gegund. Meer hierover in de Gelderlander.

NASA maakt zich klaar om astronauten naar de maan te sturen om daar meer te verkennen als onderdeel van het Artemis-programma, en ze hebben SpaceX geselecteerd om de ontwikkeling van de eerste commerciële lander voort te zetten die de volgende twee Amerikaanse astronauten veilig naar het maanoppervlak zal vervoeren. Ten minste één van die astronauten zal geschiedenis schrijven als de eerste vrouw op de maan. Een ander doel van het Artemis-programma is het landen van de eerste persoon van kleur op het maanoppervlak.

De krachtige Space Launch System-raket van NASA zal vier astronauten lanceren aan boord van het ruimtevaartuig Orion voor hun meerdaagse reis naar een baan om de maan. Daar gaan twee bemanningsleden over naar het SpaceX Human Landing System (HLS) voor het laatste deel van hun reis naar het oppervlakte van de maan. Na ongeveer een week het oppervlak te hebben verkend, gaan ze aan boord van de lander voor een korte trip naar een baan om de maan, waarna ze terugkeren naar Orion en hun collega's voordat ze richting aarde gaan.

De totale gunningswaarde van het contract met vaste prijs en mijlpalen is $ 2,89 miljard.

"Met deze onderscheiding zullen NASA en onze partners de eerste bemande demonstratiemissie naar het oppervlak van de maan in de 21e eeuw voltooien, terwijl de NASA een stap voorwaarts zet voor de gelijkheid van vrouwen en langetermijnverkenning in de ruimte", aldus Kathy Lueders, NASA's associate administrator voor Human Explorations and Operations Mission Directorate. "Deze cruciale stap zet de mensheid op weg naar duurzaam verkennen van de maan en houdt onze ogen gericht op missies die verder in het zonnestelsel liggen, inclusief Mars."