Polling pakt goud op Grand Slam Antalya en tankt vertrouwen richting EK

Judoka Kim Polling heeft vrijdag bij de Grand Slam in het Turkse Antalya het goud veroverd in de klasse tot zeventig kilogram. De viervoudig Europees kampioene rekende in de finale af met Barbara Matic uit Kroatië.

De dertigjarige Polling bereikte de eindstrijd in Antalya door de Britse Kelly Petersen-Pollard (straffen), de Chinese Sun Xiaoqian (waza-ari) en de Turkse Minel Akdeniz (ippon) te verslaan. In de finale klopte ze Matic binnen een minuut met twee keer een waza-ari.

Polling deed mee in Turkije omdat ze graag extra wedstrijdritme wilde opdoen voor de EK over twee weken in Lissabon. In haar gewichtscategorie is ze met Sanne van Dijke in een zware strijd verwikkeld om het olympische ticket. De wedstrijd in Turkije is geen meetmoment voor die strijd, de EK wel. Daarna beslist de judobond wie van de twee naar de Olympische Spelen in Tokio mag. Van Dijke is momenteel de nummer vier van de wereld en Polling de nummer vijf.

Het is spannend tussen die twee. Bij het Grand Slam-toernooi in Tel Aviv pakte Van Dijke eerder dit jaar toen het brons door Polling te verslaan. Een maand eerder deed Polling nog goede zaken bij de World Masters in Doha, het eerste meetmoment van de afsluitende trilogie. Ze veroverde toen brons door in een rechtstreeks gevecht af te rekenen met Van Dijke. Het onderlinge resultaat is wel in het voordeel van Polling en uw redacteur denkt dat Polling naar de Spelen gaat. 

Voor Joanne van Lieshout was het haar debuut op een Grand Slam. In de gewichtsklasse tot 63 kilogram werd ze in de tweede ronde uitgeschakeld door de Israëlische Gili Sharir. Zaterdag komt onder andere Natascha Ausma nog in actie. Zij won vorige week haar eerste Grand Slam goud in Tbilisi in de gewichtsklasse tot 78 kilogram.