Harry en Meghan: Brits koningshuis koel en racistisch

Meghan Markle en prins Harry hebben in een openhartig interview met Oprah Winfrey een bom gelegd onder het Britse koningshuis. In het gesprek vertellen ze dat de koninklijke familie vreesde dat zoon Archie met een donkere huid geboren zou worden en dat Meghan toen ze aangaf suïcidaal te zijn geen hulp kreeg aangeboden. 

Opgesloten in de Britse koninklijke familie, alleen en hulpeloos achtergelaten, zo beleefde Meghan haar tijd aan de Britse hof. Ze voelde zich zo slecht onder de druk van het paleisleven en alle verhalen over haar in de Britse kranten, "Ik wilde niet meer leven, dat was een heel duidelijke, echte gedachte", vertelt ze.

Het kostte veel moeite om haar zelfmoordgedachten met haar man Harry te bespreken, zegt Meghan, omdat hij zelf al zoveel leed heeft meegemaakt in zijn leven. Ze was op dat moment zwanger en durfde niet alleen te zijn uit angst dat ze zichzelf iets aan zou doen. Meghan probeerde hulp te krijgen voor haar depressie, maar dit werd haar niet toegestaan omdat het "niet goed zou zijn voor het imago van het Britse koningshuis".

Ze besloten om met hun zoontje Archie te verhuizen naar de Verenigde Staten om in Californië een ander leven te gaan leiden, weg van de Britse Roddelpers en weg van het Britse Koningshuis.  Van hun officiële koninklijke taken deden ze afstand.  Inmiddels is Meghan zwanger van een meisje, hun tweede kindje.

Na maandenlange speculaties, door de pers, over hun relatie met de rest van de Britse koninklijke familie besloot het veelbesproken paar om in een gesprek met de Amerikaanse talkshowhost Oprah Winfrey hun verhaal te doen. Het voelt ‘bevrijdend’, zei Meghan, om nu mijn eigen verhaal te vertellen zonder bemoeienis van het Koningshuis.

Volgens Meghan bestonden er in de familie zorgen over welke huidskleur haar eerste kind zou krijgen, Meghan heeft namelijk een blanke vader en een Afro-Amerikaanse moeder. ‘Een familielid’ zou tijdens haar zwangerschap met Harry hebben besproken hoe donker de huid van zijn baby zou zijn. Meghan zegt te vermoeden dat de gemengde afkomst van haar kind reden was voor het koningshuis om haar zoontje niet de titel prins te geven. Harry beaamde dat iemand hem tijdens Meghans zwangerschap heeft gevraagd hoe de kinderen eruit zouden gaan zien, maar wilde verder niets zeggen. "Dat gesprek ga ik nooit delen.’’

De prins klonk duidelijk teleurgesteld over het gebrek aan steun uit de Koninklijke familie voor Meghan, als 'gekleurde' vrouw kreeg ze veel meer bagger over zich heen in de media dan andere koninklijke echtgenotes. Er werden openlijk racistische commentaren gemaakt en de familie liet dat gebeuren. Harry vertelde over een open brief van 72 vrouwen uit het Britse parlement, die zich beklaagden over ‘ouderwetse, koloniale’ ondertonen in de berichtgeving over zijn vrouw. "Toch heeft in die drie jaar niemand van mijn familie ooit iets gezegd, en dat - dat doet pijn.’’

Het stel verwijt koningin Elizabeth niets. Volgens Meghan was the Queen altijd liefdevol. Harry zegt een heel goede relatie met zijn oma te hebben, haar achterkleinzoon ziet ze via Zoom. Harry vertelt verder dat zijn relatie met zijn broer kroonprins William en Prins Charles, zijn vader, wat moeizamer verloopt maar dat hij hoopt op betere tijden.

De financiële toelage vanuit het koningshuis is stopgezet volgens Harry, het echtpaar leeft nu van de erfenis van zijn overleden moeder Diana, "Ik heb wat mijn moeder me heeft nagelaten, zonder dat hadden we dit niet kunnen doen. Ik denk dat ze het heeft zien aankomen.’’

Harry, Meghan en Archie wonen nu in Santa Barbara, Californië. Hier willen ze een nieuw leven voor zichzelf opbouwen - onder meer met inkomsten uit lucratieve contracten die ze hebben afgesloten met de streamingplatforms Netflix en Spotify.

Het interview is in Nederland dinsdag 9 maart om 20.30 uur te zien bij Net5.