Italië blokkeert TikTok na dood tienjarig meisje

De Italiaanse Autoriteit voor de Privacy heeft gisteravond besloten het populaire sociale media-platform TikTok te blokkeren. Directe aanleiding is de tragische dood van een tienjarig meisje in de Siciliaanse stad Palermo na haar deelname aan de ‘blackout challenge’ op het platform. Zo meldt de Gelderlander.

Na de dood van de tienjarige Antonella in de "Blackout Challenge" op het videoplatform Tiktok, blokkeerde Italië de toegang tot Tiktok voor gebruikers van wie de leeftijd niet duidelijk bewezen is. Deze maatregel zal in eerste instantie gelden tot 15 februari, zei de Autoriteit voor de Privacy vrijdagavond. Hoewel Tiktok een minimumleeftijd van dertien jaar voor inschrijving eist, heeft  het bedrijf het lidmaatschap van het kind niet geweigerd, benadrukte de privacyautoriteit.

Het besluit bepaalt dat het Chinese videoplatform niet langer een account mag aanmaken voor gebruikers die hun leeftijd niet kunnen bewijzen. Dit gebeurde een paar uur nadat de dood van het meisje uit Palermo, Sicilië, bekend was geworden. Zij had meegedaan aan de omstreden challenge waarbij het de bedoeling is om zo lang als mogelijk de adem in te houden.

De dood van de tienjarige veroorzaakte veel verdriet en verhitte discussies in Italië.

Antonella had zichzelf woensdag opgesloten in de badkamer en met een riem zichzelf de keel dicht "gesnoerd" terwijl ze zichzelf filmde met haar mobiele telefoon. Nadat een zus het bewusteloze meisje vond, bracht de familie Antonella met spoed naar het ziekenhuis. De doktoren vochten daar voor haar leven, maar moesten uiteindelijk de hersendood vaststellen, zo bevestigde een woordvoerster van het Di Cristina Ziekenhuis vrijdag.

Antonella's ouders vertelden in de media dat hun andere dochter uit heeft gelegd dat Antonella een "spel van zelfverwurging" op Tiktok heeft gespeeld. 'We hadden er geen idee van', zei de vader. Hij nam aan dat zijn dochter danschoreografieën en andere video's op Tiktok keek. 'Mijn dochter, mijn kleine Antonella sterft vanwege een extreme challenge op Tiktok, hoe kan ik dit ooit accepteren?'

In een zogenaamde “Blackout Challenge” ook wel bekend als "Choking Game" wurgen deelnemers zichzelf terwijl ze zichzelf filmen het met hun smartphone. De beelden laten ze vervolgens zien op social media. De politie heeft de mobiele telefoon van Antonella voor nader onderzoek in beslag genomen. De ouders hebben ingestemd met orgaandonatie door hun dochter.

Een woordvoerder van TikTok zei heeft in de media: 'We staan klaar om de Italiaanse autoriteiten behulpzaam te zijn bij hun onderzoek'. Het bedrijf zegt dat ze oproepen tot levensgevaarlijke challenges een halt toe gaan roepen. 

De burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando, schreef op Facebook dat de hele stad "in shock" is. Hij vraagt om opnieuw de risico's  van het gebruik van social media door jonge mensen te bespreken. 'Vooral in deze tijden van pandemie, worden we steeds meer de digitale communicatie in geduwd'.

Psychologen en jeugddeskundigen riepen gisteren op om na te denken over wettelijke aanscherpingen op het gebruik van mobiele telefoons en sociale netwerken door kinderen. Er zijn al jarenlang wereldwijd "challenges" gaande, veel hiervan zijn grappig maar sommige challenges zijn echt levensgevaarlijk en daardoor zeker niet geschikt voor kinderen.