Tour de Ski: Monsterklim beslist eindklassement, Bolshunov en Diggins winnen

In het Italiaanse Val di Fiemme is zondag alweer een einde gekomen aan de Tour de Ski, de meest prestigieuze etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurde met de achtste en laatste etappe, een massastart over ongeveer tien kilometer met de monsterlijke slotklim op de Alpe Cermis.

Vrouwen
De Amerikaanse Jessie Diggins ging als klassementsleidster de wedstrijd in, met de Russische Yulia Stupak op 54 seconden. De Finse Krista Pärmäkoski (+1:51), het Russische duo Natalia Nepryaeva (+1:58) en Tatiana Sorina (+2:03), de Zweedse Ebba Andersson (+2:10), de Amerikaanse Rosie Brennan (+2:19) en Katharina Hennig (+2:27) uit Duitsland streden nog om de overige podiumplekken.

Op de flanken van de Alpe Cermis trok Andersson gelijk al ten strijde, waarna de een na de ander moest lossen. Alleen Diggins en Stupak konden redelijk volgen en in no-time was Andersson in het klassement virtueel voorbij gegaan aan Sorina, Nepryaeva en Pärmäkoski. In de slotkilometer leek zelfs Stupak in de problemen te komen, nadat de Russische afhaakte bij Diggins.

Andersson bleef gas geven en boekte haar eerste World Cup-zege, Diggins kwam tien seconden later als eerste Amerikaanse Tour de Ski-winnares ooit over de finish. De Française Delphine Claudel volgde op 32 seconden, Stupak verdedigde haar tweede plek in het klassement door op 40 seconden te finishen. Andersson's aanval werd wel beloond, want in het klassement eindigde de Zweedse, die een uiterst matig openingsweekeinde kende, op een prachtige derde plek.

Mannen
Alexander Bolshunov had al vijf etappes gewonnen en werd tweede en derde in de twee sprintetappes, dus zijn eindzege was al zo goed als zeker: Maurice Manificat volgde op 3:22 minuten. De Fransman knokte om de tweede plek en had concurrentie van drie Russen: Ivan Yakimushkin, Artem Maltsev (beiden +3:27) en Denis Spitsov (+3:50), gezien zijn wat kleinere postuur een prima man voor een zware klim.

Op de klim werd alsmaar duidelijker dat Spitsov er vol voor ging en hij sloeg gestaag een gat naar zijn podiumconcurrenten, hoewel Manificat wel aardig in de buurt bleef. Spitsov pakte zijn eerste World Cup-overwinning, Bolshunov schoof in de slotfase nog naar de tweede plek op dertien seconden en finishte zo in alle acht etappes op het podium, een unicum. Manificat werd derde op vijftien seconden en consolideerde zijn tweede plek in het klassement.

Yakimuskhin hield in de slotfase nog aardig stand en finishte als zesde, maar het was niet genoeg: hij kwam vier seconden tekort om Spitsov van de derde plek af te houden in het eindklassement. De Nederlandse Oostenrijker Mika Vermeulen werd uiterst knap 22e en sloot de Tour af met een 40e plek.