Debutant De Sousa stunt met titel op Grand Slam of Darts

José de Sousa heeft dinsdag voor een stunt gezorgd door de titel te veroveren op de Grand Slam of Darts. De Portugees, die debuteerde op dit toernooi, was in de finale in Coventry verrassend met 16-12 te sterk voor James Wade.

De 46-jarige De Sousa verloor de eerste drie legs, maar op 5-5 de stand gelijk met een 130-finish. The Special One sloeg vervolgens zelf een gat een liep uit naar 12-8. De 37-jarige Wade werkte vervolgens één break weg, maar leverde op 14-11 weer zijn eigen begonnen leg in. De Sousa verzuimde de partij meteen te beslissen, maar hij maakte het karwei in de daaropvolgende leg met een imponerende finish van 158 alsnog af.

Voor De Sousa is het zijn eerste titel op een groot televisietoernooi. Voorafgaand aan de Grand Slam of Darts was zijn beste prestatie op dat niveau de derde ronde van het UK Open. Hij ontvangt voor de titel een geldprijs van 125.000 Britse pond (ruim 139.000 euro).

Op weg naar de finale verraste de nummer 34 van de wereld al Dave Chisnall, Michael Smith en Simon Whitlock. In de groepsfase verloor hij overigens nog van Michael Smith. Het darten gaat vrijdag verder met de Players Championship Finals.