Turncommentator Van Zetten per direct weg bij de NOS na ophef over uitspraken

Hans van Zetten heeft op eigen initiatief per direct afscheid genomen van de NOS. De turncommentator kwam in opspraak na uitspraken over zijn rol in een zaak naar grensoverschrijdend gedrag uit 2011.

Het sportblad Helden Magazine heeft onlangs onderzoek gedaan naar de rol van Van Zetten bij turnvereniging Pro Patria. Van Zetten heeft geprobeerd een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag te beïnvloeden. Daarnaast heeft hij ook ongepaste en kwetsende uitspraken gedaan over de betrokken turnsters Verona van der Leur, Suzanne Harmes en Gabriella Wammes.

Voor de NOS waren de uitspraken reden om met Van Zetten in gesprek te gaan. In dit gesprek heeft de 72-jarige oud-(bonds)coach aangegeven per direct te stoppen met het commentaarwerk voor de NOS.

Van Zetten: “In retrospectief vind ik de zinnen hard en mogelijk kwetsend, en sowieso niet passend voor waar ik als oud-coach en bondscoach voor sta. Ik heb jullie geweldige turnprestaties jarenlang op tv met veel passie van duiding voorzien. Miljoenen kijkers genoten mee. En dan verdienen jullie het zeker niet dat ik mij zo laatdunkend heb uitgelaten over jullie getuigenissen eind 2011. Voor die beschreven uitlatingen bied ik mijn oprechte verontschuldigingen aan.”

Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport: “De gedane uitlatingen passen op geen enkele manier bij alles waar wij als NOS voor staan. De vakkennis van Hans als turncommentator staat volstrekt buiten kijf, maar ons vak gaat ook over geloofwaardigheid. Anno 2020 zitten we nog volop in de onthullingen over misstanden in de turnwereld. Daar moet een NOS-commentator onbevangen en met respect over kunnen spreken en oordelen. En dus is dit een wijs besluit, hoe jammer het ook is dat het na 34 jaar zo afloopt.”

“De NOS is Hans veel dank verschuldigd voor zijn werk bij het kunstrijden, maar vooral het turnen. Zijn vakkennis, zijn karakteristieke stem en zijn legendarisch geworden commentaar - "Hij staat, ik sta, het is ongekend" - zijn en blijven onderdeel van het collectief geheugen van de Nederlandse sport.”

Hans van Zetten met zijn legendarische commentaar tijdens de Olympische Spelen in 2012 (Bron: Youtube)