Celstraffen geist voor grootschalige oplichting via Marktplaats

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 45 maanden geëist tegen een 25-jarige man uit Enschede. Hij wordt gezien als “de spin in het web” van grootschalige oplichting via Marktplaats. Hij zou samen met drie anderen mogelijk honderden mensen op slinkse wijze geld afhandig hebben gemaakt.

Tegen de andere drie verdachten, allen uit Enschede, in de leeftijd van 22 tot en met 27 jaar, zijn celstraffen geëist van twee, anderhalf en één jaar.

Uit het hele land zijn aangiftes binnengekomen, in totaal meer dan 400. De feiten zouden zijn gepleegd in de periode van 1 december 2015 tot en met 6 februari 2017. Bedragen die zijn buitgemaakt variëren van enkele honderden tot ruim 10.000 euro. In de tenlasteleggingen zijn uiteindelijk 42 zaken opgenomen.

Telkens was er sprake van een vaste werkwijze. Er werd contact gelegd met een verkoper naar aanleiding van een door hem of haar geplaatste advertentie op Marktplaats. Om zich te legitimeren werden onrechtmatig verkregen identiteitskaarten, rijbewijzen en bankpassen gebruikt. Daarna werd gevraagd naar het bankrekeningnummer van het slachtoffer en werd geprobeerd de inloggegevens te krijgen.

Als verkopers argwaan kregen - waarom was alleen hun rekeningnummer niet genoeg? - dan bouwde de verdachte er een heel verhaal omheen, volgens de officieren van justitie in hun requisitoir. “De verdachte wist stap voor stap met smoesjes en verhalen vertrouwen te winnen. En als dat niet meer hielp was hij ronduit dreigend.”

Vervolgens werd geld van de rekening van het slachtoffer overgeboekt naar rekeningen van derden, zogeheten katvangers. Zij waren overgehaald om hun bankrekening ter beschikking te stellen, of stelden die uit eigen beweging beschikbaar. Met de passen en pincodes van die rekeningen werd dan het gestolen geld geïncasseerd.

De drie medeverdachten kregen bericht van de hoofdverdachte dat er geld was gestort. Zij zorgden dat het geld binnen een uur was opgenomen of betaalden er goederen mee die waren besteld bij webwinkels.

Gelet op de snelheid waarmee de achtereenvolgende acties plaatsvonden en de verschillende handelingen, zijn per delict meer verdachten betrokken geweest volgens een van tevoren afgesproken taakverdeling. Dat maakt dat hier sprake is van een criminele organisatie, betoogden de officieren van justitie. Volgens de officieren is daar voldoende bewijs voor. De samenwerking blijkt onder meer uit opgenomen en afgeluisterde gesprekken.

De hoofdverdachte is oplichting, identiteitsfraude en computervredebreuk ten laste gelegd. Volgens het OM is hij de “intellectuele dader met een leger loopjongens om zich heen”. Een getuige verklaarde bij de rechter-commissaris: “Heel Enschede weet dat hij een oplichter is.” De andere drie verdachten is onder meer gewoontewitwassen en –heling ten laste gelegd, of een poging daartoe.

De zaken van twaalf andere verdachten met lichtere delicten - katvangers - zijn in een taakstraf OM-zitting in juli 2019 afgedaan. Twee andere verdachten zijn in maart 2020 door de politierechter veroordeeld.