Elf mannen veroordeeld wegens geweld tegen politie bij Pegida-demonstratie

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft 11 mannen (tussen de 20 en 47 jaar) veroordeeld voor openlijk geweld tegen de politie rondom een demonstratie van anti-Islamorganisatie Pegida. Ze krijgen straffen variërend van 120 uur taakstraf tot 240 uur taakstraf én 2 maanden voorwaardelijke celstraf voor hun aandeel in het geweld. 2 verdachten zijn vrijgesproken.

Demonstranten van Pegida hielden in mei 2019 een betoging bij een moskee in Eindhoven. Een grote groep tegendemonstranten verzamelde zich daar en richtte zich tegen de demonstranten. De demonstratie van Pegida moest daarom worden afgebroken en de politie moest de demonstranten evacueren om hen in veiligheid te brengen. Daarna richtten de tegendemonstranten zich tegen de politie. Ze gooiden onder meer met stenen, glas, verkeersborden en vuurwerk naar de politieagenten. Bij de ongeregeldheden raakten verschillende agenten gewond.

In totaal werden tot nu toe 18 verdachten aangehouden; 14 van hen stonden gisteren en vandaag voor de politierechter voor het plegen van openlijk geweld. De overige 4 verdachten zijn minderjarig en moeten zich later voor de kinderrechter verantwoorden.
De politierechter oordeelde vandaag dat 11 verdachten betrokken waren bij de rellen. Zij zijn veroordeeld voor openlijk geweld. Voor de betrokkenheid van 2 verdachten is volgens de rechter onvoldoende bewijs; zij zijn vrijgesproken. De zaak van 1 verdachte is aangehouden op verzoek van de verdediging.

Bij het bepalen van de straffen houdt de politierechter er rekening mee dat de 11 veroordeelde verdachten allemaal een aandeel hadden in het openlijk geweld. Strafverhogend is dat deze verdachten fors geweld gebruikten en dat dit was gericht tegen politieagenten, die belast waren met handhaven van de openbare orde. Ook speelt mee dat enkele agenten letsel opliepen.

Omdat de gebeurtenissen wat langer geleden hebben plaatsgevonden legt de rechter geen onvoorwaardelijke gevangenissenstraffen op, maar wel forse werkstraffen en in een aantal gevallen voorwaardelijke celstraffen als stok achter de deur. Ook moeten de verdachten enkele politieagenten de geleden schade van in totaal ruim 3.200 euro vergoeden.