Van Vleuten verstevigt leiding in Giro Rosa, ritwinst voor Banks

Elizabeth Banks heeft de vierde rit in de Giro Rosa gewonnen. De Britse won het voor de Sloveense Eugenia Bujak. Annemiek van Vleuder, de leidster in de Giro d'Italia Internazionale Femminile, kwam als derde over de streep op ruim één minuut van Banks en verstevigde daarmee de leiding in het algemeen klassement.

De vrouwen kregen de langste etappe ooit voor de kiezen. Waar de regels voorschrijven dat een etappe maximaal 160 kilometer mag zijn, was de etappe vandaag toch tien kilometer langer dan het maximum en moesten de renners ook meer dan 2.000 hoogtemeters afleggen in de derde etappe.

Vroeg in de etappe wisten Eugenia Bujak en Elizabeth Banks zich los te maken van het peloton en zouden een maximale voorsprong van zes minuten krijgen van het peloton. Uiteindelijk zou dat te veel van het goede zijn en pas na afloop van de rit zou het peloton het tweetal terug zien. Op de lastige slothelling was Banks iets te sterk voor Bujak, waardoor de Britse de vierde rit op haar naam schreef.

In de achtergrond liet Annemiek van Vleuten nogmaals zien dat ze beste renster is van het peloton. Op de steile slothelling reed de wereldkampioene iedereen los en verstevigde haar leiderspositie in de Giro Rosa. Van Vleuten maakte wel een schoonheidsfoutje, want de Nederlandse kwam juichend over de finish. In het algemeen klassement heeft ze nu voorsprong van 1.56 op Katarzyna Niewiadoma, die in het algemeen klassement Anna van der Breggen voorbij ging.