Farah verbreekt werelduurrecord, Duplantis haalt weer uit

De Diamond League-wedstrijd in Brussel, de Memorial Van Damme, is een wat aparte avond geworden - vanwege de COVID-19-pandemie was het programma flink kleiner dan normaal, maar er werd bijzonder sterk gepresteerd.

Sifan Hassan liep namens Nederland al een werelduurrecord bij de vrouwen, later op de avond waren de mannen aan de beurt. De twee in Somalië geboren vrienden Mo Farah en Bashir Abdi, uitkomend voor Groot-Brittannië en België, namen dat voor hun rekening.

Na fantastisch kopwerk van de Keniaanse haas Robert Keter, die na een dik half uur uitstapte, namen Farah en Abdi het over en de twee maakten er een strijd op hoog niveau van. In de laatste minuut ging Farah er vandoor en hij zette het nieuwe wereldrecord op 21,330 kilometer, acht verder dan Abdi en 45 meter voorbij Haile Gebrselassie's record uit 2007.

Op de 1500 meter probeerde Jakob Ingebrigtsen zijn kersverse Europese record van 3:28,68 aan te scherpen, maar dat zat er niet in en hij won in een alsnog fraaie 3:30,69 minuten. Faith Kipyegon probeerde het 24 jaar oude wereldrecord op de kilometer aan te vallen, maar strandde op een kleine seconde met 2:29,92 minuten.

Bij het polsstokhoogspringen was Armand Duplantis weer eens de grote man. De pas 20-jarige Zweed bleef tot en met 6,00 meter foutloos en ging daarna drie keer de mist in op 6,15 meter, wat een nieuw wereldrecord zou betekenen - dat komt er ongetwijfeld een keer aan.