Verdachten rellen Den Haag veroordeeld

Twee mannen die afgelopen donderdag werden aangehouden in verband met de rellen in Den Haag, stonden vandaag voor de supersnelrechter. Die veroordeelde een 39-jarige man uit Wildervank (Groningen) tot acht weken cel en een 45-jarige Leidschendammer tot 150 uur taakstraf.

Donderdagmiddag 20 augustus was er een demonstratie tegen coronamaatregelen in het centrum van Den Haag. Demonstranten kregen daarbij van de politie te horen dat zij niet naar het Binnenhof mochten. Een groep van zo’n honderd personen nam daarmee geen genoegen en keerde zich tegen de politie.

Toen de politie een van de relschoppers op de Lange Vijverberg probeerde aan te houden, stortte de groep zich op de agenten in burger. Er restte hen niets anders dan zich terug te trekken in het politiebusje en zich daarmee in veiligheid te brengen. De 39-jarige man uit Wildervank gooide daarbij zand en grind in het gezicht van de agenten. Later die dag werd hij aangehouden en sindsdien heeft hij in voorarrest gezeten.

Onacceptabel
“Op de beelden is te zien hoe meerdere mensen slaan en schoppen in de richting van de agenten”, aldus de officier van justitie. “Agenten die daar zijn om de veiligheid, rust en orde te bewaren. Zodat demonstraties goed kunnen verlopen. Agenten die respect verdienen. Uw gedrag was absoluut onacceptabel. Dat u bij aanhouding een steen in uw rugtas had, geeft ook aan dat u uit was op rellen.” Zij eiste tien weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk.

De verdachte stelde dat hij niet wist dat het agenten in burger waren, maar heeft in zijn verhoor ook verklaard dat hij het politiebusje had zien aankomen waaruit de agenten waren gestapt.

Agenten belaagd
De politierechter achtte openlijk geweld in vereniging tegen agenten bewezen. “Wat u gedaan heeft, is buiten alle proporties. U maakte deel uit van een groep die agenten belaagd heeft. Dit moet ophouden. Onder andere door uw gedrag dreigt het recht op demonstraties beperkt te worden en dat kan niet de bedoeling zijn.”

Zij veroordeelde de 39-jarige man tot acht weken cel waarvan vier weken voorwaardelijk. Zij vond een stevige stok achter de deur noodzakelijk gezien de houding van de verdachte. Als hij weer de fout ingaat, moet hij die vier weken voorwaardelijk alsnog uitzitten.

Politiebikers
De 45-jarige Leidschendammer maakte deel uit van een groep die vanaf het Malieveld de Koningskade op wilde. Daarbij stuitten zij op een linie van de politie. De vrouw en de dochter van de man kregen van twee politiebikers te horen dat zij er niet door mochten en achteruit moesten. Toen zij daar niet naar luisterden, plaatste een van de politiebikers zijn fiets tussen hen en zichzelf. De Leidschendammer gaf daarop een harde schop tegen de fiets waardoor die tegen de politiebiker aanviel en letsel aan zijn scheen veroorzaakte.

Op zitting had de man veel spijt en bood zijn excuses aan. “U maakte deel uit van een groep die zich op een nare, dreigende manier op de agenten richtte”, stelde de officier. “En uiteindelijk heeft u een harde trap tegen de fiets gegeven. De politie heeft al een hete zomer achter de rug. En dit soort geweld lokt meer geweld uit. Het is zuurstof voor verdere rellen.” Zij hield echter rekening met het feit dat de verdachte veel berouw had en eiste geen celstraf maar 150 uur taakstraf en daarnaast een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Beter luisteren
“Als uw vrouw en dochter beter hadden geluisterd naar de politie, dan had u hier niet gezeten”, zei de politierechter. “Agenten die gewoon hun werk doen, worden geconfronteerd met mensen die zich niet aan de regels willen houden. Dat kan niet, zeker niet omdat het einde van corona voorlopig niet in zicht is.” Zij veroordeelde de Leidschendammer conform de eis van de officier van justitie.