FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 augustus 2020

Zr.Ms. Schiedam op jacht naar explosieven in Oostzee

Zr.Ms. Schiedam is op weg naar de Oostzee. Vanmiddag verliet het mijnenbestrijdingsvaartuig Den Helder om zich aan te sluiten bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit NAVO-vlootverband ruimt de komende 3 maanden onder meer explosieven.

Er liggen nog steeds mijnen en andere projectielen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog op de zeebodem, ook in de Oostzee. De explosieven kunnen voor zeetransport en visserij nog steeds gevaar opleveren. Daarom spoort het NAVO-vlootverband ze op om ze vervolgens te vernietigen.

De inzet wordt gecombineerd met nautische en mijnenjachtoefeningen. Dit om de inzetgereedheid van de schepen op peil te houden, zowel individueel als in een internationaal eskader. Het NAVO-vlootverband van mijnenbestrijdingsvaartuigen bestaat naast Zr.Ms. Schiedam uit schepen van onder meer België, Duitsland, Estland, Litouwen, Letland en Noorwegen.

Fortuna Sittard versterkt zich met Rienstra, Arweiler en Pascu naar ADO

Volgens AD Sport is Ben Rienstra dicht bij een transfer naar Fortuna Sittard. De middenvelder speelt nu nog voor het Turkse Kayserispor. ADO Den Haag heeft zich versterkt met Jonas Arweiler en José Pascual Alba Seva, kortweg Pascu.

Rienstra heeft in Turkije nog een contract tot de zomer van 2021. Naar verluidt is met de transfer een bedrag van anderhalve ton gemoeid. De 30-jarige Noord-Hollander speelde in het verleden voor onder meer AZ, Willem II en sc Heerenveen. In 2019 werd hij overgenomen door Kayserispor.

FC Utrecht heeft maandag bekend gemaakt dat Arweiler komend seizoen verhuurd wordt aan ADO Den Haag. Tevens is in zijn tot 2022 doorlopend contract een optie opgenomen om het contract met een jaar te verlengen. Via Borussia Dortmund II kwam de inmiddels 23-jarige Duitser in 2018 bij Jong FC Utrecht terecht. Afgelopen seizoen kwam hij tot drie wedstrijden voor het eerste elftal uit de Domstad.

Verder heeft ADO zich verder versterkt met Pascu. De 20-jarige Spanjaard tekent een contract voor één jaar met een optie voor nog twee jaar. De middenvelder was transfervrij nadat zijn contract bij Valencia niet werd verlengd.

Richairo Zivkovic heeft van zijn huidige werkgever Changchung Yatai toestemming gekregen om mee te trainen bij FC Groningen. De 23-jarige aanvaller heeft bij zijn Chinese club nog een contract tot december 2022 maar wil graag terugkeren naar Europa.

Astana met debutant López als kopman naar Tour

Miguel Ángel López is de kopman van Astana voor de komende Tour de France. López, die zijn debuut maakt in de Tour, werd in de Giro van 2018 derde en won in de Vuelta twee etappes.

De 26-jarige Colombiaan krijgt gezelschap van zijn landgenoot Harold Tejada,de Canadees Hugo Houle,de Kazak Alexei Loetsenko en de ervaren Spanjaarden Omar Fraile,Luis León Sánchez en de broers Gorka en Ion Izagirre.

Aanvankelijk zou Houle niet meedoen aan de Tour. Hij werd echter toch geselecteerd nadat zijn positieve coronatest toch negatief bleek te zijn.

Syriëganger bij terugkeer aangehouden

Een 27-jarige Syriëganger is vorige week donderdagavond bij terugkeer op Schiphol aangehouden. Voor de vrouw was door het Landelijk Parket een Europees aanhoudingsbevel uitgegeven. Zij reisde vermoedelijk in 2014 en 2016 vanuit Duitsland naar Syrië om deel te nemen aan de gewapende jihadistische strijd.

De vrouw werd eerder deze maand door de Turkse politie aangehouden en vorige week het land uitgezet. Op de vlucht naar Nederland werd zijn begeleid door de Koninklijke Marechaussee. De vrouw wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De rechter-commissaris heeft haar maandag voor twee weken in bewaring gesteld.

Deceuninck-QuickStep met Alaphilippe, Bennett naar Tour

Ook bij de Tour de France van dit jaar is Julian Alaphilippe het speerpunt van Deceuninck-QuickStep. De Fransman reed vorig jaar twee weken in het geel en won twee etappes.

"Het wordt voor Julian lastig om 2019 over te doen, maar dat hoeft ook niet. We bekijken het van dag tot dag en zien wel wat er gebeurt", zo zei ploegleider Tom Steels.

Voor de massasprints heeft de ploeg met Sam Bennett en diens Deense gangmaker Michael Morkov een sterke troef in huis. De ploeg bestaat verder uit Kasper Asgreen ,Bob Jungels, Tim Declerq, Dries Devenyns en Zdenek Stybar.

AG2R met Bardet als kopman naar Tour

Romain Bardet start komend weekend voor de achtste maal in dienst van AG2R aan de Tour de France. In de Tour wordt hij bijgestaan door Benoît Cosnefroy, Alexis Vuillermoz, Mikaël Chérel, Pierre Latour, de debutanten Clément Venturini en Nans Peters en de Belg Oliver Naesen.

Bardet, die volgend seizoen voor Sunweb gaat rijden, werd in de Tour van 2016 tweede en een jaar later derde. De Fransman, die vorig jaar de bergtrui won, won in totaal drie Touretappes.

Quintana gaat met broer naar de Tour

Nairo Quintana is de kopman van de selectie van Arkéa Samsic voor de Tour de France die zaterdag van start gaat. De Colombiaan won drie Touretappes en werd tweede in 2013 en 2015 en derde in 2016.

Quintana krijgt onder meer hulp van zijn broer Dayer Quintana. Daarnaast zijn ook Winner Anacona, Warren Barguil (tweevoudig ritwinnaar), Maxime Bouet, Clément Russo, de Brit Connor Swift en de Italiaan Diego Rosa geselecteerd.

Arkéa Samsic kreeg van de organisatie van de Tour een wildcard.

Wellens niet naar Tour na valpartij

Tim Wellens moet de Tour de France aan zich voorbij laten gaan. De 29-jarige renner van Lotto Soudal kwam afgelopen vrijdag ten val tijdens een trainingsrit. De Belg liep daarbij diepe vleeswonden op aan onder meer zijn schouder, elleboog en knie.

Frederik Frison is de vervanger van Wellens in de Tour-ploeg. Die bestaat verder uit Caleb Ewan,John Degenkolb, Jasper De Buyst, Philippe Gilbert, Steff Cras, Thomas De Gendt en Roger Kluge.

EK-goud Van der Breggen op tijdrit

Anna van der Breggen heeft goud gewonnen op de tijdrit bij het EK wielrennen in het Franse Plouay. Van der Breggen, die eergisteren nog de Nederlandse titel op de weg won, bleef titelverdedigster en landgenote Ellen van Dijk 31 seconden voor. Marlen Reusser uit Zwitserland veroverde het brons.

Van der Breggen was halverwege al zes tellen sneller dan Van Dijk en die voorsprong bouwde ze in het tweede deel van de tijdrit uit. Van Dijk won de laatste vier edities van het tijdrijden op het EK.

Verdachten rellen Den Haag veroordeeld

Twee mannen die afgelopen donderdag werden aangehouden in verband met de rellen in Den Haag, stonden vandaag voor de supersnelrechter. Die veroordeelde een 39-jarige man uit Wildervank (Groningen) tot acht weken cel en een 45-jarige Leidschendammer tot 150 uur taakstraf.

Donderdagmiddag 20 augustus was er een demonstratie tegen coronamaatregelen in het centrum van Den Haag. Demonstranten kregen daarbij van de politie te horen dat zij niet naar het Binnenhof mochten. Een groep van zo’n honderd personen nam daarmee geen genoegen en keerde zich tegen de politie.

Toen de politie een van de relschoppers op de Lange Vijverberg probeerde aan te houden, stortte de groep zich op de agenten in burger. Er restte hen niets anders dan zich terug te trekken in het politiebusje en zich daarmee in veiligheid te brengen. De 39-jarige man uit Wildervank gooide daarbij zand en grind in het gezicht van de agenten. Later die dag werd hij aangehouden en sindsdien heeft hij in voorarrest gezeten.

Onacceptabel
“Op de beelden is te zien hoe meerdere mensen slaan en schoppen in de richting van de agenten”, aldus de officier van justitie. “Agenten die daar zijn om de veiligheid, rust en orde te bewaren. Zodat demonstraties goed kunnen verlopen. Agenten die respect verdienen. Uw gedrag was absoluut onacceptabel. Dat u bij aanhouding een steen in uw rugtas had, geeft ook aan dat u uit was op rellen.” Zij eiste tien weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk.

De verdachte stelde dat hij niet wist dat het agenten in burger waren, maar heeft in zijn verhoor ook verklaard dat hij het politiebusje had zien aankomen waaruit de agenten waren gestapt.

Agenten belaagd
De politierechter achtte openlijk geweld in vereniging tegen agenten bewezen. “Wat u gedaan heeft, is buiten alle proporties. U maakte deel uit van een groep die agenten belaagd heeft. Dit moet ophouden. Onder andere door uw gedrag dreigt het recht op demonstraties beperkt te worden en dat kan niet de bedoeling zijn.”

Zij veroordeelde de 39-jarige man tot acht weken cel waarvan vier weken voorwaardelijk. Zij vond een stevige stok achter de deur noodzakelijk gezien de houding van de verdachte. Als hij weer de fout ingaat, moet hij die vier weken voorwaardelijk alsnog uitzitten.

Politiebikers
De 45-jarige Leidschendammer maakte deel uit van een groep die vanaf het Malieveld de Koningskade op wilde. Daarbij stuitten zij op een linie van de politie. De vrouw en de dochter van de man kregen van twee politiebikers te horen dat zij er niet door mochten en achteruit moesten. Toen zij daar niet naar luisterden, plaatste een van de politiebikers zijn fiets tussen hen en zichzelf. De Leidschendammer gaf daarop een harde schop tegen de fiets waardoor die tegen de politiebiker aanviel en letsel aan zijn scheen veroorzaakte.

Op zitting had de man veel spijt en bood zijn excuses aan. “U maakte deel uit van een groep die zich op een nare, dreigende manier op de agenten richtte”, stelde de officier. “En uiteindelijk heeft u een harde trap tegen de fiets gegeven. De politie heeft al een hete zomer achter de rug. En dit soort geweld lokt meer geweld uit. Het is zuurstof voor verdere rellen.” Zij hield echter rekening met het feit dat de verdachte veel berouw had en eiste geen celstraf maar 150 uur taakstraf en daarnaast een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Beter luisteren
“Als uw vrouw en dochter beter hadden geluisterd naar de politie, dan had u hier niet gezeten”, zei de politierechter. “Agenten die gewoon hun werk doen, worden geconfronteerd met mensen die zich niet aan de regels willen houden. Dat kan niet, zeker niet omdat het einde van corona voorlopig niet in zicht is.” Zij veroordeelde de Leidschendammer conform de eis van de officier van justitie.

Aanhouding na steekincident in Assendelft

Zondagavond rond 19:45 uur raakte een 16-jarige jongen uit Krommenie gewond bij een steekincident bij het treinstation Krommenie-Assendelft. De politie is een onderzoek gestart en kon later op de avond een 17-jarige verdachte uit Assendelft aanhouden voor mogelijke betrokkenheid bij het incident.

Zondagavond was het slachtoffer met een vriend bij het station om een ruzie uit te spreken met drie andere jongens. Tijdens het gesprek ontstond opnieuw ruzie. Eén van de verdachten trok daarbij een mes en verwondde hiermee het slachtoffer. Daarna gingen de drie verdachten ervandoor. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij behandeld is aan zijn verwondingen. Zijn toestand is stabiel.

Direct na het incident is de politie een onderzoek gestart en heeft gezocht naar de mogelijke daders. Net na middernacht werd één van de verdachten aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en zit nog vast. Zijn betrokkenheid bij het steekincident wordt verder onderzocht.

Verdachten zware mishandeling op beeld

Twee 15-jarige jongens werden mishandeld op de Spoordijk in Berkel-Enschot. Eén van de slachtoffers liep daarbij een gebroken neus op. De politie startte een onderzoek en kreeg de beschikking over camerabeelden van de drie vermoedelijke daders.

Zij hebben niet gereageerd op de oproep om zich te melden. In overleg met de officier van justitie is besloten om vandaag van hen een opname vrij te geven. Vanwege de vermoedelijke minderjarigheid van het drietal is besloten hun gezichten te blurren met de dringende oproep aan hen om zich voor woensdag 26 augustus a.s. aan te geven. Daarna zal een herkenbare foto geplaatst worden.

Drillrapper Blacka aangehouden in onderzoek naar fatale steekpartij Scheveningen

De Rotterdamse rapper Blacka is gisteren aangehouden in het onderzoek naar de steekpartij in Scheveningen, waarbij de Amsterdamse drillrapgroep 73 De Pijp en drillrapgroep 24 de confrontatie met elkaar zouden hebben opgezocht. Blacka is de voorman van drillrapgroep 24. Dat meldt AT5 op haar website.

Blacka wordt verdacht van opruiing en en openlijk geweld. Eerder betuigde Blacka al spijt via zijn Instagrampagina. 'De hoeveelheid pijn/spijt waaronder ik op dit moment lijd, gaat niemand begrijpen, maar de pijn die de familie doorstaat is niet eens voor te stellen.'

Bij de steekpartij kwam een 19-jarige Rotterdammer om het leven. Eerder werden in dit onderzoek twee 20-jarige Amsterdammers aangehouden.

Dieptepunt
De steekpartij is mogelijk het trieste dieptepunt van een langer lopend conflict tussen twee drillrapgroepen. Op basis van video's met beelden van de commotie rond de steekpartij op de pier in Scheveningen maakte AT5 twee dagen geleden een reconstructie. De Rotterdamse rapformatie Qlas & Blacka zou al langer ruzie hebben met de Amsterdamse drillrapformatie 73 de Pijp.

Achtervolging en arrestatie na inbraak in bedrijfspand in Breda

De eigenaar van een bedrijfspand aan de Rithsestraat in Breda heeft zondagavond alarm geslagen nadat er bij hem was ingebroken. Kort na de inbraak reed in de directe omgeving een auto weg. Die bestuurder, een 22-jarige man uit Hoogerheide, negeerde vervolgens een stopteken van de politie en botste uiteindelijk op de Hilsebaan in Etten-Leur met zijn voertuig tegen een lantaarnpaal. Zijn betrokkenheid bij de inbraak wordt onderzocht.

De eigenaar van het bedrijfspand aan de Rithsestraat heeft aangifte gedaan. Hij woont naast zijn bedrijf. Hij kreeg rond 21.50 uur een alarm binnen met betrekking tot de loods. Hij zag op camerabeelden twee personen die met gereedschap in hun handen het maisveld inliepen. Later ontdekte hij dat in twee bedrijfsbussen was ingebroken. Hij waarschuwde direct de politie.

Achtervolging
Terwijl agenten de vluchtroute van de inbrekers met een speurhond afzochten, reed plotseling vanuit een zijpad een auto de weg op. De melder zette direct samen met de politie de achtervolging in. Agenten gaven de bestuurder een stopteken, dat echter door hem werd genegeerd. Hij reed met hoge snelheid richting Etten-Leur en verloor daardoor in een scherpe bocht de macht over het stuur. Hij crashte op de Hilsebaan tegen een lantaarnpaal. De bestuurder ging er te voet vandoor maar werd door de agenten achterhaald en aangehouden. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Ook is de auto niet verzekerd en is de APK verlopen. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid bij de bedrijfsinbraak.

Viruswaarheid gaat in hoger beroep over mondkapjesplicht

Viruswaarheid en ondernemer Ab Gietelink gaan in hoger beroep tegen het rechtbankvonnis over de mondkapjesplicht in vijf drukke gebieden in Amsterdam. Ze werden vorige week in het ongelijk gesteld door de rechtbank.

Ze willen morgen bij het gerechtshof in Amsterdam een spoedappèl aanvragen zodat er op korte termijn een uitspraak komt van een hogere rechter, meld AT5 op haar website.

Eerder dachten Viruswaarheid en Ab Gietelink, cultureel ondernemer op De Wallen, dat ze de rechtszaak 'met vlag en wimpel zouden winnen'. Volgens hen gaat de mondkapjesplicht van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in tegen artikel 10 van de Grondwet: het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

Gemeente in gelijk gesteld
Maar de rechtbank oordeelde anders en stelde de gemeente in het gelijk. De rechter vindt dat het gaat om een relatief kleine inbreuk, dat de maatregel maar tijdelijk geldt en dat het slechts betrekking heeft op een aantal gebieden in de stad.

Ab Gietelink en Viruswaarheid hebben vertrouwen in de uitkomst van een spoedappèl, laten ze weten. Volgens hen veroordeelden rechtsgeleerden 'unaniem' de uitspraak van de rechtbank vorige week en handelt de gemeente onrechtmatig.

Het is nog niet bekend wanneer het spoedappèl dient. De mondkapjesplicht geldt sinds 5 augustus op De Wallen, Kalverstraat, Nieuwendijk, Plein '40-'45 en Albert Cuypmarkt.

Meerderheid weet niet dat nijntje een meisje is

Maar liefst 56% procent van de mensen weet niet dat nijntje een meisje is. Dat blijkt uit de FOK!poll waarin de vraag werd gesteld of nijntje pluis van Dick Bruna een jongetje, meisje of genderneutraal is.

Dertien procent van de stemmers denkt dat nijntje een jongetje is. Maar liefst 43 procent denkt dat Dick Bruna, de geestelijk vader van nijntje, nooit heeft gezegd wat het geslacht is zodat nijn genderneutraal zou zijn. 44 procent weet wel dat ze een meisje is. Dat blijkt onder meer uit de tekst. Dick Bruna besloot 65 jaar geleden om van nijntje een meisje te maken omdat hij jurkjes tekenen zo leuk vond.

Nieuwe besmettingen en een verdenking COVID-19 bij nertsenbedrijven

In De Rips (gemeente Gemert-Bakel) is op een bedrijf een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld bij nertsen. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 5000 moederdieren. Ook in Vlierden (gemeente Deurne) is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met 13.5000 moederdieren. De besmettingen zijn aan het licht gekomen door door middel van het early warning monitoringssysteem waarbij wekelijks kadavers worden getest op het virus. De bedrijven worden zo spoedig mogelijk geruimd. Tevens is er een verdenking van infectie bij een nertsenbedrijf, waarvan de definitieve uitslag vandaag of morgen wordt verwacht.

Vervolgadvies OMT-Z
Het kabinet heeft, conform het OMT-Z advies van 17 juli, opnieuw advies gevraagd aan het OMT-Z. In dit vervolgadvies is aan het OMT-Z gevraagd nader in te gaan op de risicobeoordeling en maatregelen in het licht van de volksgezondheid. Dit advies wordt op korte termijn verwacht.

Het Rijk werkt ondertussen aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Maatregelen
Ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen sinds 10 juli het hygiëneprotocol aangescherpt. Bedrijven dienen zich strikt aan de aangescherpte maatregelen te houden om introductie van het virus te voorkomen. Dat betreft de plicht om bezoekers te registreren, de hygiënemaatregelen (zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen) toe te passen en het testregime voor verzorgers met COVID-19 klachten op te volgen. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde diepgaander onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

Politie dringend op zoek naar TBS'er

De politie is nog steeds dringend op zoek naar de 61-jarige H. E. Hij heeft zich onttrokken aan zijn TBS met verpleging. H. is in 1998 tot 6 jaar gevangenisstraf en TBS veroordeeld voor meerdere geweldsdelicten. Hij zat in de laatste fase van zijn TBS-traject in het resocialisatiehuis de Blink in Rotterdam. Op 4 juli is hij overlopen bij een woninginbraak in Westkapelle. Hij zag toen kans om te ontkomen. Sindsdien is FastNL, een team van de Landelijke Eenheid, druk bezig de man op te sporen. Vastgesteld is dat hij op maandag 27 juli op de Coolsingel in Rotterdam is geweest. Het is onbekend waar hij momenteel verblijft, daarom doet de politie een vernieuwde oproep 

H. is 186 cm. lang en heeft een normaal postuur. Opvallend is het spleetje tussen zijn voortanden. Hij heeft diverse tatoeages waaronder een vogel en panter op zijn rechterarm en een bloem, dobbelsteen en papegaai op zijn linkerarm. Op de laatst bekende beelden van hem draagt hij een lichte broek, een geblokt overhemd, donkere schoenen en een donkere jas. De politie vermoedt dat hij in de buitenlucht slaapt. Hij heeft inmiddels zijn haar zwart geverfd, maar zijn grijze haar is nog zichtbaar. Ter vermomming draagt hij soms een bril.

De politie raadt aan om de man niet zelf te benaderen maar om het gratis opsporingsnummer 0800-6070 te bellen. 

FOK! Wat een weer: Buiig

Vanochtend komen, met uitzondering van het uiterste zuiden, een aantal stevige buien voor. In het noorden en oosten is er kans op onweer. In de loop van de ochtend beperken de buien zich tot het noorden en oosten. Elders zijn er langere droge perioden en is er ook ruimte voor de zon. Later vanmiddag en vanavond neemt juist in het zuiden en zuidwesten de kans op een bui toe. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind wordt geleidelijk overal westelijk en is meest matig, aan de kust matig tot vrij krachtig. In de avond draait de wind naar zuid tot zuidwest.

Komende nacht kan er nog steeds een enkele bui voorkomen, vooral in het midden en zuiden. In de noordelijke helft zijn er opklaringen waarin mistbanken kunnen ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noorden tot 15°C in het zuiden. De wind is zuidelijk, zwak in het noorden en matig in het zuiden.

Morgen overdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De meeste regen wordt in het noordwesten verwacht. Pas in de avond wordt het van het zuidwesten uit droog met opklaringen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het noordwesten tot 22°C in het zuidoosten. De wind komt uit zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard, 6-7 Bft, langs de kust. In de loop van de avond wordt de wind aan zee mogelijk stormachtig, 8 Bft, langs de kust kunnen dan zware windstoten tot ca. 75 km/u voorkomen. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

 Scherpschutter zag ze vliegen...
Scherpschutter zag ze vliegen...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.