Relschoppers voorlopig niet welkom in Schilderswijk

De verdachten die afgelopen nacht zijn aangehouden in de Schilderswijk in Den Haag mogen zich daar voorlopig niet meer vertonen. Ze hebben daartoe een gedragsaanwijzing gekregen. De verdachten werden aangehouden tijdens ongeregeldheden in de nacht van donderdag op vrijdag.

Van de 22 aangehouden verdachten is er één heengezonden omdat uiteindelijk geen strafbaar feit kon worden vastgesteld. Een wordt er maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris voor het mishandelen van een agent. En een blijft vastzitten omdat hij in een schorsing liep en met zijn gedrag de voorwaarden heeft geschonden. De overigen zijn naar huis gestuurd met een gedragsaanwijzing, om ze voorlopig van de straat te houden.

Lees ook: Opnieuw rellen in Den Haag, meer dan 20 arrestaties

Twee van hen zullen een dagvaarding krijgen voor de kinderrechter, voor het gooien van stenen naar een politievoertuig. In de andere zaken zal het Openbaar Ministerie nog beoordelen of een boete wordt opgelegd. Die verdachten werden aangehouden omdat ze niet vertrokken toen de politie dat beveelde. Daarnaast zijn zes van hen ook aangehouden voor belediging.

Gedragsaanwijzing
Voor de gedragsaanwijzing is een specifiek gebied aangewezen. Voor verdachten die binnen dat gebied wonen geldt dat zij zich tussen 18.00 uur en 06.00 uur niet op straat mogen begeven. Om thuis te komen hebben ze één strikte route aangewezen gekregen. Een aantal verdachten kwam ook van buiten de Schilderswijk om rotzooi te trappen: zij hebben voor diezelfde tijden voorlopig een gebiedsverbod voor de buurt.

De gedragsaanwijzing is 90 dagen van kracht. Wie de voorwaarden schendt loopt risico op een gevangenisstraf.