EHL FINAL 8 in oktober afgelast

De EHL FINAL 8 gaat niet door. De organisatie van het belangrijkste Europese hockey clubtoernooi voor mannen en vrouwen heeft een streep gezet door het finaletoernooi, dat van 14 tot en met 18 oktober zou worden gespeeld in het Wagener Stadion in Amsterdam. De wedstrijden in de kwartfinales van de EHL stonden in eerste instantie gepland voor Pasen, maar werden vanwege de uitbraak van het coronavirus verplaatst naar oktober.

De huidige situatie waarbij elk land zijn eigen reisbeperkingen en voorschriften heeft, zorgen ervoor dat niet alle teams naar Amsterdam zouden kunnen afreizen. Dat wilde de organisatie voorkomen, waarna is besloten de FINAL 8 te schrappen. EHL-voorzitter Hans-Erik Tuijt: ‘Uiteindelijk bleek het gewoon te moeilijk om te garanderen dat we het evenement in een veilige omgeving konden organiseren.’

Bij de dames zouden Amsterdam en Den Bosch in actie komen, bij de mannen Bloemendaal en Kampong. Dit jaar zouden de mannen en vrouwen voor het eerst de eindfase van de EHL in hetzelfde weekend en op dezelfde locatie spelen.

Nieuwe opzet
De EHL kent in de editie van 2020/2021 een andere opzet. Omdat de KO16 in oktober bij de mannen vervalt, heeft de EHF besloten komend seizoen de editie te scheiden in de EHL FINAL 12 en de EHL Cup. De EHL FINAL 12 wordt op een nog onbekende locatie gespeeld van 31 maart tot en met 5 april 2021 en bestaat uit twaalf teams uit negen landen, waaronder – op basis van de Europese ranking – twee uit Nederland (Bloemendaal en Kampong). Vier teams krijgen een bye en stromen dus de tweede ronde in. Namens Nederland is dit Bloemendaal.

De EHL Cup, dat net als de FINAL 12 alleen voor mannen is, is in feite het B-toernooi en bestaat uit acht overige teams die in een knock-outfase tegen elkaar strijden. Nederland levert één team, Den Bosch. Dit ticket is toegekend op basis van de stand per 8 maart 2020, toen de Hoofdklasse dit seizoen voor de laatste keer in actie kwam. In die stand staat Den Bosch op de tweede plek achter Bloemendaal. De EHL Cup wordt een vierdaags evenement dat net als de overige EHL-toernooien met Pasen wordt gespeeld op een nog te bepalen locatie. De EHL FINAL 8 voor vrouwen staat gepland van 1 april-5 april.