Imponerende Durrant stuurt De Zwaan naar huis; Clemens stunt tegen titelverdediger Cross

Jeffrey de Zwaan is er zondag niet in geslaagd om de tweede ronde van de World Matchplay te bereiken. De Zuid-Hollander had de eerste ronde weinig in te brengen tegen Glen Durrant. Het werd 10-3.

De 24-jarige De Zwaan liep al snel achter de feiten aan, nadat hij in de derde leg werd gebroken en met 4-1 achter kwam. The Black Cobra maakte één break ongedaan, maar pakte vervolgens nog maar één leg. Durrant liet een fraai gemiddelde van 106,93 per drie pijlen noteren, terwijl De Zwaan daar 95,14 tegenover stelde. Op de dubbels was de Nederlander niet scherp, want hij miste zeven van zijn tien pogingen.

Twee jaar geleden haalde De Zwaan nog de halve finales van de World Matchplay. Door zijn uitschakeling in de eerste ronde zal dalen op de wereldranglijst. Hij begon het toernooi als 21e op de wereldranglijst. Durrant neemt het in zijn volgende partij op tegen regerend wereldkampioen Peter Wright of de Portugees José de Sousa. Zij verschijnen later op de avond aan de oche.

De eerste verrassing op de World Matchplay kwam op naam van debutant Gabriel Clemens. Hij stuntte met een zege op titelverdediger Rob Cross. Het werd 10-8. Het is voor de tweede keer dat een titelverdediger in de eerste ronde van de World Matchplay naar huisgestuurd wordt. Voltage treedt in de voetsporen van Colin Lloyd, die in 2006 als verdedigend kampioen gelijk verloor van Steve Maish.

Cross speelde vooral in de beginfase als een titelverdediger onwaardig. Bij het ingaan van de eerste sessie (3-2 in het voordeel van Clemens) gooiden beide spelers een gemiddelde van onder de tachtig. Het gemiddelde steeg uiteindelijk wel naar de negentig. Clemens nam steeds meer de overhand en dat leidde tot een break voorsprong na een veertiendarter in de dertiende leg. De Duitser behield izjn voorsprong. Met een 118-finish (9-8) bleef Cross in de wedstrijd en de Engelsman kreeg zelfs kansen om een verlenging af te dwingen. De oud-wereldkampioen liet zijn drie kansen op dubbel achttien liggen en zag Clemens zijn derde matchdart benutten via dubbel acht.

De eerste partij van de avond ging tussen Mensur Suljovic en Jamie Hughes. Suljovic won na verlenging met 12-10. 

Uitslagen World Matchplay - Eerste ronde - 19 juli 2020
Mensur Suljovic (100.47) 12-10 (101.13) Jamie Hughes
Glen Durrant (106.93) 10-3 (96.71) Jeffrey de Zwaan
Rob Cross (94.40) 8-10 (89.22) Gabriel Clemens
Peter Wright (98.94) 10-8 (96.21) Jose de Sousa
Michael Smith (101.02) 10-3 (91.10) Jonny Clayton

Update 23.20 uur

Peter Wright heeft zich gekwalificeerd voor de tweede ronde op de World Matchplay. De wereldkampioen had het echter niet makkelijk tegen Jose de Sousa. Wright had zijn handen vol aan de Portugese debutant en won met 10-8 van De Sousa, die in de eindfase een 5-8 voorsprong uit handen gaf tegen Snakebite.