Het is vandaag..

Hallo! Het is vandaag maandag 29 juni. Vandaag is het modderdag, dag van de tropen en wereld sclerodermiedag. Uiteraard zijn er ook weer jarigen onder ons. Onder anderen darter John Part en coureur Nicholas Lafti worden een jaartje ouder.


Dag van de tropen.
De Internationale Dag van de Tropen is door de Verenigde Naties opgericht om aandacht te vragen voor het behouden voor de natuurgebieden want et gaat niet goed met de tropen. Ontbossing, klimaatverandering... En dat terwijl de tropische gebieden zo essentieel zijn voor de aarde. Ze hebben een groot en belangrijk ecosysteem, en zorgen dat mensen in de omgeving in leven kunnen blijven. Op 29 juni staan we stil bij het belang van het gebied, en kijken we naar hoe dat in leven gehouden kan worden.

Modderdag.
Modder hoeft niet altijd vies te zijn. Ieder jaar aan het einde van juni is er een eerbetoon aan het smerige goedje dat u vroeger persé van uw schoenen moest halen voor u het huis binnenkwam. Modder is namelijk niet alleen vies, maar ook handig om kinderen bekender te maken met de natuur. Dat redeneerden ze in ieder geval in Nepal, waar de Modderdag origineel vandaan komt. Het idee is dat kinderen die in de modder gaan spelen, meer 'positieve natuurervaringen' meemaken. Echter zal het modderspelen vandaag niet gebeuren, dit jaar is in verband met COVID-19 besloten om het niet door te laten gaan.

Werelddag voor sclerodermie.
Sclerodermie is een zeldzame chronische auto-immuun reumatische aandoening die het lichaam aantast door bindweefsel te verharden. 
Huid en inwendige organen kunnen door deze ziekte worden beschadigd. Het kan levensbedreigend zijn en momenteel is er geen remedie. Er zijn echter succesvolle behandelingen beschikbaar voor individuele organen. Deze chronische ziekte die grotendeels bij vrouwen tussen de 30 en de 50 voorkomt,  is behandeling lastig. Op 29 juni staan we stil bij de ziekte en de patiënten ervan, tijdens Wereld Sclerodermiedag.


Dit zit er dit jaar niet in. Volgend jaar mogen we weer! (Foto: Pixabay)
Dit zit er dit jaar niet in. Volgend jaar mogen we weer! (Foto: pxhere)