Een echte baas komt om het leven

Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze ooit een terrorist hebben gearresteerd. Flip Raap kon dat wel. Raap wist met gevaar voor eigen leven Knut Folkerts, lid van de extreemlinkse terreurgroep Rote Armee Fraction, te overmeesteren. Helaas kwam Raap maandag na een onbenullig auto-ongeluk om het leven.

De voortvluchtige Folkerts werd na een overval op een wapenfabriek in het Duitse Frankfurt am Main gezocht. Op 22 september 1977 schoot hij de politieman Arie Kranenburg dood. Collega Leen Pieterse raakte op de Croeselaan in Utrecht zwaargewond.

Raap wist na een achtervolging de Duitser in te halen en werkte hem bij de Jaarbeurs tegen een hek. Om onduidelijke reden besloot een agent in burger op het worstelende tweetal te schieten en de kogel raakte Raap op een haar na. Raap wist de terrorist evenwel in de boeien te slaan waarna deze naar Duitsland werd uitgeleverd.

Folkerts kreeg tweemaal levenslang, maar hij kwam in 1995 na 18 jaar vervroegd voorwaardelijk vrij. In 2000 werd de voorwaardelijke vrijlating omgezet in een definitieve. Folkerts heeft overigens nooit persoonlijk zijn spijt betuigd aan de weduwe van de agent die hij destijds doodschoot.

Klapband
De 80-jarige oud-politieman raakte maandag met zijn auto ongelukkigerwijs de stoeprand, waarna de voorband klapte. Hierna reed hij de inmiddels onbestuurbare  auto in het water. Omstanders wisten Raap en zijn vrouw, de 74-jarige Fransje, nog uit het water te slepen, maar voor beiden kwam de hulp te laat.

Raap kwam uit een echt politie-gezin: zijn vader, drie broers en een neef waren politieagent. Volgens zijn oud-collega's was Raap enorm gedreven en voelde hij zich thuis in undercover operaties. "Hij was als een kameleon", aldus politiechef van Oost-Brabant Wilbert Paulissen, die jarenlang met Raap samenwerkte. "Flip was de ouwe rot die de jonggediende wegwijs maakte. Ontzettend gedreven, dag en nacht bezig en een tikkie onnavolgbaar.”

Zelfs na zijn pensioen rukte Raap nog autosleutels uit het contact van dronken bestuurders. Samen met zijn vrouw Fransje was hij actief in het Eindhovense carnavalwereldje en investeerden ze veel tijd in onder andere Concert Carnavalesk.

De familie neemt woensdag 3 juni afscheid van Flip en Fransje Raap. De dienst is online te volgen via digitalegroet.nl/flip-en-fransje-raap.