Opnieuw remise Giri op Kandidatentoernooi

Anish Giri is in zijn derde partij op het Kandidatentoernooi in het Russische Yekaterinburg op remise uitgekomen. Na dertig zetten kwam hij het gelijke spel met de Fransman Maxime Vachier-Lagrave, die met de zwarte stukken speelde, overeen.

Het was de tweede remise voor Giri. Na de nederlaag op de openingsdag tegen de Rus Ian Nepomniachtchi kwam het een dag later tegen de Chinees Wang Hao eveneens tot een deling van het punt.

Nadat Giri woensdag zo’n zes uur achter het bord had gezeten - veruit de langste partij van de dag - ging het donderdag tegen Vachier-Lagrave heel wat sneller. De Nederlander wist in een Grunfeld-Indisch een optisch betere stelling te bereiken. De Franse grootmeester, die bekendstaat als een speler die sterk op zijn rekenkracht vertrouwt, kwam in het eindspel echter sterk terug. Na 2,5 uur werden de handen geschut. Ook de partij tussen de Rus Aleksandr Grischuk en Wang eindigde onbeslist, net als de confrontatie tussen Nepomniachtchi en diens landgenoot Kiril Alekseenko. De Chinees Ding Liren, een van de favorieten, won na twee nederlagen eindelijk een partij. Hij versloeg de Amerikaan Fabiano Caruana.

Vachier-Lagrave, Nepomniachtchi en Wang leiden met twee  punten. Caruana en Grischuk staan op anderhalf punt, terwijl Giri, Alekseenko en Ding één punt pakten uit drie wedstrijden. De beste van de acht grootmeesters mag het aan het einde van dit jaar opnemen tegen de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen. Zaterdag gaat het toernooi verder. Giri neemt het dan op tegen Ding.