UFC: blunderende scheids en nutteloos titelgevecht

UFC-vlieggewicht Deiveson Figueiredo zal zich voortaan wel achter de oren krabben als hij weer eens zwaar moet afvallen om zijn gewicht te halen voor een MMA-gevecht. Nadat hij vrijdag 2,5 pond te zwaar op de weegschaal ging staan, werd besloten dat het niet eerlijk zou zijn dat als hij het gevecht zou winnen hij ook daadwerkelijk kampioen zou zijn.

Mocht tegenstander Joseph Benavidez het gevecht winnen, dan zou hij wel de nieuwe UFC-kampioen worden. Een pissige UFC-directeur, Dana White, slachtte Figueiredo dan ook af in de voorafgaande persconferentie. "Belachelijk! Onprofessioneel! Hoe kan je voor een titelgevecht niet op het juiste gewicht komen!", raasde White.

Zo zit de UFC nog steeds zonder vlieggewichtkampioen, nadat voormalig kampioen Henry Cejudo zijn titel inleverde en Figueiredo zaterdagavond het gevecht in de tweede ronde besliste door Benavidez technisch knock-out te slaan.

Vroeg in de eerste ronde moest Benavidez al bijna afkloppen na een goed zittende armklem, maar de Amerikaan overleefde en mocht verder in de tweede ronde dromen van UFC-goud. Dat bleef bij dromen, want twee harde stoten van Figueiredo deden Benavidez wankelen. Een onbedoelde kopstoot  scheurde het hoofd van Benavidez open, die na een barrage van Figueiredo op de grond belandde, waarna de scheidsrechter het gevecht moest beëindigen.

De titel blijft echter vacant en de geruchten blijven de kop opsteken dat de UFC dan toch eindelijk deze, bij MMA-fans niet echt populaire, gewichtsklasse gaat opdoeken.

Magomed Ankalaev vs Ion Cutelaba
Een pijnlijk momentje voor de scheidsrechter in dit gevecht tussen de Rus Ankalaev en Moldaviër Cutelaba. De officiële uitslag is een KO-overwinning voor Ankalaev, maar niet iedereen zal het eens zijn met de beslissing die gerenommeerd scheidsrechter Kevin MacDonald zaterdagavond nam.

De Rus kwam in het begin van het gevecht goed uit de startblokken met een aantal harde en rake high-kicks op het hoofd van Cutelaba. De Moldaviër wankelde, maar leek nog steeds flink in het gevecht te zitten. Na een derde hoge trap van Ankalaev, die Cutelaba trouwens goed blokte, ging de wankelende Cutelaba direct in de counter met een wilde rechterstoot.

MacDonald las het gevecht totaal verkeerd en besloot een einde te maken aan het gevecht; tot grote verbazing van beide vechters verloor Cutelaba officieel na een knockout. Cutelaba protesteerde hevig op deze vreemde beslissing en ook het publiek wist zich met veel boe-geroep een mening te ventileren.

"Ik heb het gevoel dat ik hem pijn heb gedaan en ze hebben het gevecht gestopt. Dat is alles wat ik weet", aldus een realistische Ankalaev. "Ik weet dat ik hem pijn heb gedaan."

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier het FOK! MMA-forum.

Volledige uitslag UFC Norfolk en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Deiveson Figueiredo verslaat Joseph Benavidez na TKO (stoten, ronde 2)
Felicia Spencer verslaat Zarah Fairn na TKO (stoten, ronde 1)
Magomed Ankalaev verslaat Ion Cutelaba na knockout (stoten, ronde 1)
Megan Anderson verslaat Norma Dumont na knockout (stoten, ronde 1)
Grant Dawson verslaat Darick Minner na opgave (verwurging, ronde 2)
Kyler Phillips verslaat Gabriel Silva na jurybesluit (30-27 x3)
Brendan Allen verslaat Tom Breese na TKO (stoten, ronde 1)
Marcin Tybura verslaat Sergey Spivac na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Luis Pena verslaat Steve Garcia na jurybesluit (30-27 x3)
Jordan Griffin verslaat T.J. Brown na opgave (verwurging, ronde 2)
Spike Carlyle verslaat Aalon Cruz na TKO (stoten, ronde 1)
Sean Brady verslaat Ismail Naurdiev na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)