Zuid-Afrika beëindigt rugbydroom van gastland Japan

De rugbyers van Zuid-Afrika staan in de halve finale van het WK. Ze waren in een volgepakt stadion in Chofu veel te sterk voor gastland Japan (26-3). Zuid-Afrika maakte een einde aan een prachtig WK voor Japan, dat de afgelopen weken verraste met overwinningen op Ierland en Schotland. Zuid-Afrika nam ook revanche voor de verrassende nederlaag tegen Japan van vier jaar geleden in de groepsfase van het vorige WK.

Een nieuwe stunt leek bij rust nog mogelijk, toen Zuid-Afrika met slechts 5-3 aan de leiding ging. In de tweede helft vloeiden de krachten weg bij Japan, dat voor het eerst in de historie de kwartfinales had bereikt. Alleen met overtredingen kon het gastland de sterkere opponent nog tegenhouden. Dat leverde Zuid-Afrika drie penalty's op. Faf De Klerk en Makazole Mapimpi waren in de slotfase nog goed voor een try voor de Zuid-Afrikanen.

Zuid-Afrika stuit komende zondag in de halve eindstrijd op Wales, dat Frankrijk in een spannend duel versloeg (20-19). De andere halve finale gaat tussen Nieuw-Zeeland en Engeland.

Zuid-Afrika naar halve finales WK. (PRO SHOTS/Action Images)
Zuid-Afrika naar halve finales WK. (PRO SHOTS/Action Images)