Hoogspringer Barshim wereldkampioen voor eigen publiek, zinderende steeplefinish

Op het wereldkampioenschap atletiek in Qatar heeft de grote thuisheld, Mutaz Essa Barshim, de wereldtitel in het hoogspringen gepakt. De Qatarees ging als enige over 2,37 meter.

Barshim bleef tot 2,33 meter foutloos, die hoogte haalde hij pas in zijn derde en laatste poging. De Rus Mikhail Akimenko was ondertussen nog altijd foutloos, Ivanyuk volgde precies Barshim's spoor. Alle drie sprongen in één keer over 2,35 meter, maar Barshim deed dat bij 2,37m ook en de twee Russen faalden daar. Barshim pakte zo het goud, voor Akimenko en Ivanyuk.

De 3000 meter steeplechase bij de mannen kende een prachtige finale. Na een snelle race bleven er in de slotfase nog twee over die om goud vochten: Conseslus Kipruto uit Kenia en de jonge Lamecha Girma uit Ethiopië. Girma leek het goud te pakken, maar in de allerlaatste meters nam Kipruto hem toch nog te grazen: met 8:01,35 minuten won hij met één honderdste verschil. De dit jaar indrukwekkende Marokkaan Soufiane El Bakkali moest genoegen nemen met brons.

Steven Gardiner uit de Bahama's was na zijn indrukwekkende halve finale de grote favoriet op de 400 meter en dat maakte hij volledig waar. Gardiner domineerde de race en in een geweldige tijd van 43,48 seconden - de gedeeld achtste tijd ooit gelopen - pakte hij het goud. Zilver ging in een nieuw Zuid-Amerikaans record van 44,15 verrassend naar de Colombiaan Anthony José Zambrano, terwijl de Amerikaan Fred Kerley het brons kreeg omgehangen met zijn 44,17 seconden.

Het discuswerpen bij de vrouwen werd zoals verwacht een Cubaans feestje. Yaimé Pérez en Denia Caballero steken er dit jaar met kop en schouders bovenuit en dat maakten ze ook nu weer. Met 69,17 meter in haar vijfde poging wierp Perez zich naar het goud, Caballero bleef op 68,44 meter steken en pakte zilver. De ooit zo dominante Kroatische Sandra Perkovic moest het met 66,72 meter doen met brons.