Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 40

Zoals we vorige week al zeiden gaat deze week Instinct in de bioscopen draaien, na de première afgelopen week op het Nederlands Film Festival. De film is de Nederlandse inzending voor de Oscars, en nu kun je dus zelf gaan beoordelen of dat een goed idee was.

Maar de film waar veel filmliefhebbers naar uit kijken is natuurlijk de karakterstudie van ene Arthur Fleck, een komiek die door de maatschappij in een hoek wordt gedreven en er als het personage Joker opnieuw uitkomt. Gebaseerd op "die van Batman", maar dan zonder Batman.

Joker

Todd Phillips’ rauwe karakterstudie over Arthur Fleck, een rol van Joaquin Phoenix, gaat over een man die problemen heeft om zijn weg te vinden in een ontwricht Gotham. Overdag te boeken als clown, ’s avonds probeert hij een voet aan de grond te krijgen als stand-up comedian, maar hij ontdekt dat hij zelf altijd het mikpunt is van de grap. Gevangen in een vicieuze cirkel vol apathie en wreedheid, neemt hij één verkeerde beslissing die een kettingreactie van escalerende gebeurtenissen tot gevolg heeft.

Instinct

Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Kapsalon Romy

Met frisse tegenzin past oma Stine (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

After the Wedding

Michelle Williams speelt Isabel, de manager van een weeshuis in Calcutta., die op een uitnodiging ingaat van zakenvrouw Theresa (Julianne Moore) in New York die haar wil inlijven bij haar organisatie. In ruil daarvoor zal Isabel het noodlijdende weeshuis voorzien van de nodige financiële support. De keuze dat zij haar weeskinderen dan niet meer mag bezoeken, maar hen daarmee wel financieel kan redden is moeilijk voor Isabel. Helemaal als blijkt dat Theresa ook nog eens is getrouwd met haar ex, Oscar (Billy Crudup), waarmee ze een geheim deelt. De film is een Amerikaanse remake van een Scandinavische film met dezelfde titel, destijds geregisseerd door Suzanne Bier, die ook nu het script heeft geschreven.

An Ocean Story

Vervuiling, overbevissing en klimaatverandering; de leefbaarheid van onze oceanen staat onder grote druk - moeten wij vrezen voor haar voortbestaan? Sander Van Weert, filmmaker, Nanne van Hoytema, mariene bioloog en Thomas van Thiel, oprichter van By the Ocean We Unite, gaan in deze inspirerende, maar confronterende documentaire naar de World Ocean Summit 2018 in Mexico. Zij spraken met politieke wereldleiders, klimaat- en oceaan wetenschappers en topmensen uit het bedrijfsleven. Ook bezochten zij lokale initiatieven en helden die zich inzetten voor het voortbestaan van de mangroven, stranden en koralen. Wie neemt de verantwoordelijkheid? Duik mee in de blauwe wereld op zoek naar uitdagingen, oplossingen en hoop!

F*ck de Liefde

F*ck de Liefde is dé romantische komedie ‘met een bite’ waarin drie uitzinnige liefdesverhalen samenkomen. Lisa (Bo Maerten) zit midden in een scheiding met Jack (Edwin Jonker) en zit er even helemaal doorheen. Na een aantal pogingen van Jack om haar terug te krijgen, besluiten Lisa’s vriendinnen om haar mee op sleeptouw te nemen op Curaçao. De eerste dagen op het zonnige eiland lopen stroef voor Lisa, totdat ze de charmante wereldreiziger Jim (Thijs Römer) ontmoet. De wispelturige Jack duikt op zijn beurt vol in het vrijgezellenleven en belandt zo in bed met de verleidelijke Cindy (Victoria Koblenko). Bo (Yolanthe Cabau), de zus van Cindy, is al 10 jaar getrouwd met Said (Maurits Delchot). Said is zijn baan kwijt, maar houdt dit geheim voor zijn vrouw die alsmaar achterdochtiger wordt door zijn geheimzinnige gedrag. Daarentegen maakt Bo juist carrière en begint steeds meer tijd door te brengen met haar aantrekkelijke baas… Wie overleeft de liefde?

Pavarotti

Luciano Pavarotti (1935-2007), de bekendste en misschien wel meest getalenteerde operazanger ooit, had een leven met uitzonderlijke hoogtepunten en zware dieptepunten. Zijn artistieke ambities, zijn ongekende talent en zijn nauwe band met het publiek maakten hem tot wereldster. Met beelden uit het familiearchief, interviews en tv-registraties brengt regisseur Ron Howard (A Beautiful Mind, Inferno) een ode aan een van de grootste artiesten aller tijden.

Roxane

Raymond is de gelukkige eigenaar van een biologische kippenboerderij in Bretagne die nét dat beetje extra voor zijn kippen doet. Elke ochtend leest hij de kippen voor, liefst uit zijn favoriete toneelstuk Cyrano, altijd geflankeerd door Roxane, de vedette onder zijn kippen. Wanneer de coöperatie failliet dreigt te gaan moet Raymond in actie komen om zijn bedrijf te behouden. Maar in plaats van met zijn collega’s te protesteren gooit hij het over een andere boeg: hij gaat proberen om via geestige YouTube video’s met zijn kippen de aandacht van het grote publiek te trekken. Alleen Raymond ontdekt al snel; video’s maken is één ding, viral gaan heeft heel wat meer voeten in de aarde… Roxane is een komische Franse feelgoodfilm over een bevlogen boer die samen met zijn favoriete hen een ode brengt aan de Franse toneelgeschiedenis en het boerenleven.

Your Mum and Dad

‘They fuck you up, your mum and dad. They may not mean to but they do.’ Het begin van dit gedicht van Philip Larkin raakt de kern van de vragen die Klaartje Quirijns stelt in haar nieuwe film. Twintig jaar geleden woonde ze in New York en begon ze haar vriend Michael Moskowitz op de meest intieme plaats te filmen: in de therapie kamer met psychoanalist Kirkland Vaughans. Na jaren dit proces te hebben vastgelegd, werd zij in 2012 door een diagnose in haar borst op een existentiële manier geraakt. Ze besloot de camera op zichzelf te richten, haar familie en een onbesproken trauma. In de film onderzoekt zij de krachtige dynamiek van haar eigen familierelaties en de manier waarop haar leven hierdoor is gevormd. Terwijl we worstelen met het heden, zijn we tegelijkertijd niet altijd bestand om met de trauma’s uit het verleden om te gaan. Deze film snijdt universele thema’s aan voor iedereen die zich afvraagt hoe je met familie, geheimen en het leven zelf om kan gaan.

Deze titels zijn vanaf deze week te zien "wherever movies are shown"!