Afrika gestart met kwalificatie WK 2022; Djibouti boekt eerste overwinning ooit

In Afrika is woensdag gestart met het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. 54 teams strijden om vijf tickets voor het mondiale voetbaltoernooi. 

De CAF heeft er voor gekozen om het kwalificatieformat te gebruiken zoals ze dat gebruikt hebben voor het WK van 2014. Het toernooi bestaat uit drie ronden. De eerste ronde kent een playoff met 28 Afrikaanse landen die onderop de FIFA-ranking staan. De veertien winnaars gaan door samen met de 26 beste landen van Afrika naar de tweede ronde. 

De tweede ronde bestaat uit een groepsfase met tien groepen van vier landen. Alleen de groepswinnaars plaatst zich voor de finaleronde. De tien groepswinnaars zullen in een heen en terugwedstrijd bepalen welke vijf landen Afrika zullen gaan vertegenwoordigen. 

Eritrea is met plek 202 het laagst geplaatste land op de FIFA-ranking. Het land verloor met 1-2 van Namibië, dat ruim tachtig plaatsen hoger staat. De stunt van de dag kwam op naam van Djibouti. Het land staat op plek 195 en won met 2-1 van Eswatini, voorheen bekend als Swaziland, dat op plaats 139 staat. De doelpunten kwamen op naam van Mahdi Mahabeh en Abdi Hamza. Het is voor het eerst dat Djibouti een WK-kwalificatiewedstrijd wint. De returns zijn van 8 tot en met 10 september. 

Uitslagen WK Kwalificatie - CAF - Eerste ronde - heenweddstrijden -04/09/2019

Thuis Uit Uitslag
Ethiopië Lesotho 0–0
Eritrea  Namibië 1–2
Burundi  Tanzania 1–1
Djibouti  Eswatini 2–1
Mauritius  Mozambique 0–1
São Tomé and Príncipe  Guinea-Bissau 0–1
Zuid Sudan  Equatorial Guinea 1–1
Liberia  Sierra Leone 3-1

Overige duels in eerste ronde

Chad - Sudan (5 september)
Seychelles - Rwanda (5 september)
Somalia - Zimbabwe (5 september)
Gambia - Angola (6 september)
Comoros - Togo (6 september)
Botswana - Malawi (6 september)