Hockey Pro League 2020: Oranje-teams beginnen in China en India

Het speelschema voor de FIH Pro League 2020 is bekend. De Oranje hockeysters beginnen met twee uitwedstrijden tegen China op 11 en 12 januari 2020. De Oranje heren trappen de tweede editie van de prestigieuze competitie tussen de beste negen hockeylanden af in India. Daar staat op 18 en 19 januari 2020 de dubbel tegen de nieuwkomer in de Pro League op het programma. India neemt de plek in van Pakistan, dat door financiële problemen werd geschorst door de FIH.

De Pro League kent komend seizoen een gewijzigde opzet in vergelijking met de eerste editie van 2019. Toen speelden alle landen zowel uit als thuis tegen elkaar. Vanwege het vele reizen en daardoor zware belasting voor de spelers is er door de FIH komend seizoen voor gekozen de uit- en thuiswedstrijd in hetzelfde land te spelen. Landen waar tegen in de 2020 editie twee keer thuis wordt gespeeld, daar wordt in 2021 twee keer uit tegen gehockeyd. De Oranje dames weten daarom nu al dat ze in 2021 thuis tegen China spelen en de Oranje heren thuis twee keer tegen India.

De Oranje dames, die de Pro League-titel verdedigen, vliegen in 2020 behalve naar China, ook naar Argentinië en Amerika. Het vierde blok met uitwedstrijden kan met de auto naar België. Daar spelen ook de Oranje mannen ook tijdens het slotweekend van de Pro League De ploeg van bondscoach Max Caldas vliegt verder naar Argentinië en Spanje.

Thuiswedstrijden
Zowel de Oranje dames als Oranje heren moeten het thuis opnemen tegen Nieuw-Zeeland, Australië, Groot-Brittannië en Duitsland. De data van de thuiswedstrijden van de Oranje-teams zijn bekend, maar de KNHB heeft nog geen speelsteden aangewezen. Ook de kaartverkoop is nog niet gestart. In 2019 werden de wedstrijden afgewerkt in Rotterdam, Utrecht (Kampong), Eindhoven (Oranje-Rood), Den Bosch en Amsterdam (Wagener Stadion).

Geen Grand Final
De eerste editie van de Pro League werd afgesloten met een Grand Final tussen de best vier landen na de poulefase, in het Wagener Stadion in Amstelveen. Daar veroverden de Oranje dames en de Australische mannen de Pro League Trophy. Volgend jaar wordt geen Grand Final gehouden, omdat daar door de Olympische Spelen in Tokio te weinig tijd voor is. De stand na de onderlinge wedstrijden geldt als de eindstand.