Lachgasverkoper Deniz wil gewoon door ondanks verbod

Lachgasverkoper Deniz kwam vandaag van een koude kermis thuis na een bezoek aan het stadhuis van Amsterdam. Hij was door handhaving, politie en gemeente uitgenodigd. Maar het open gesprek dat hij dácht te hebben, bleek een mededeling namens de burgemeester dat hij direct moet stoppen met de verkoop. Anders volgt een dwangsom.

Dankzij een maas in de regelgeving verkoopt zijn bedrijf al maanden lachgas op straat. Daar heb je eigenlijk een vergunning voor nodig. Maar omdat hij juridisch bezorger is en geen verkoper, is het al die tijd legaal. Veel andere lachgasverkopers doen hetzelfde als Deniz, tot frustratie van bewoners en burgemeester Halsema.

Omdat de politie Deniz volgens hem behoorlijk op de huid zit, wil hij donderdag twintigduizend lachgasballonnen gaan uitdelen bij het stadhuis. En dat is de reden dat hij langs moet komen, denken we dan nog.

Maar tijdens het gesprek brengt de gemeente naar buiten dat de lachgasverkoop op straat aangepakt gaat worden. Die maas in de regelgeving zit er tóch niet, is uit juridisch onderzoek gebleken, zo schrijft de burgemeester. Verkopers krijgen een boete van 95 euro, gaan ze daarna door, dan volgt er een dwangsom. De maximale straf is dan honderdduizend euro. En dat bleek het onderwerp van Deniz' gesprek.