Petitie voor verhogen jeugdstraffen al 65.000 keer getekend

De familie van de in 2017 vermoorde Savannah is een petitie gestart, met als doel de duur van jeugddetentie omhoog te krijgen. Op het moment van schrijven is de petitie al bijna 65.000 keer getekend. Savannah werd door een minderjarige om het leven gebracht. 

Op dit moment is de jeugddetentie voor 12 tot 14-jarigen 1 jaar, voor 16 tot 18-jarigen 2 jaar. Daarbij kan de PIJ maatregel (jeugd TBS) opgelegd worden: gericht op behandeling en ervoor te zorgen dat ze de maatschappij zo snel mogelijk weer in kunnen, met alle gevolgen van dien aldus de families. Ze vinden de straffen 'een lachtertje' en zijn van mening dat dit geen straffen zijn, aangezien zij als ouders levenslang hebben. 

De familie van de vermoorde tieners pleiten in de petitite voor een een gevangenisstraf van minimaal 2 tot maximaal 5 jaar voor 14 tot 18-jarigen, zodat de rechter zelf gradaties aan kan brengen, naar de aard van het delict. Nu heeft een rechter geen keus volgens de familie. Ook voor 16 tot 18-jarigen zou sneller het volwassen strafrecht toegepast moeten worden.

Ook tekenen? Je vindt de petitie hier!