Schaatsploeg Jumbo-Visma start met opleidingsploeg

De schaatsploeg van Team Jumbo-Visma heeft voor komend seizoen een opleidingsploeg opgericht voor schaatsers tussen de 19 en 23 jaar. De ploeg wil hiermee de doorstroom van talenten bevorderen.

“We merkten de afgelopen jaren dat het - vooral voor jongens - steeds moeilijker wordt voor junioren om direct de overstap naar de senioren te maken”, zegt coach Jac Orie. “Natuurlijk heb je uitzonderingen als Patrick Roest, maar veel van die gasten hebben simpelweg wat extra tijd en goede begeleiding nodig om die aansluiting te maken. Wij willen ze die kans geven.”

De opleidingsploeg bestaat in het eerste jaar uit Merijn Scheperkamp, Tijmen Snel, Joost van Dobbenburgh en Serge Yoro. Het viertal zal als aparte ploeg functioneren, maar de talenten zullen ook op gezette tijden met de 'A-ploeg' kunnen meetrainen.

“Deze jongens moet je ook niet direct voor de leeuwen gooien en laten meetrainen met mannen als Sven Kramer en Kjeld Nuis”, zegt Orie. “Dan lopen ze voortdurend op de toppen van hun tenen en dan is het maar de vraag of dat de vooruitgang bevordert. Maar als een bepaald talent een goede progressie doormaakt, dan zal-ie zeker op gezette tijden kunnen meetrainen.”

Binnen de opleidingsploeg heeft Orie de functie van technisch directeur. De rest van het begeleidingsteam wordt binnenkort ingevuld.