Schipholbaas wil vermindering nachtvluchten tegen geluidshinder

Het verminderen van nachtelijke vluchten van en naar Schiphol zou nog wel eens een deel van de oplossing kunnen zijn tegen de geluidshinder. Dat vertelt Schipholbaas Dick Benschop vanmiddag in het tv-programma Buitenhof.

D66 liet eerder deze week weten een einde te willen maken aan vluchten tussen 23:00 uur en 05:00 uur. Nachtelijke vluchten zijn bij andere Nederlandse luchthavens ook verboden. Hier zou Schiphol een voorbeeld aan moeten nemen volgens de partij.

Jaarlijks zijn er 32.000 vliegtuigen die 's nachts landen of opstarten op Schiphol. Benschop noemt het beperken van nachtvluchten een "belangrijk aandachtspunt, dat ook vaak wordt ingebracht door bewoners". Volgens Benschop zou een groot deel van de hinder opgelost kunnen worden met het beperken van vluchten in het midden van de nacht.

'Plus voor de luchthaven'
Maar er zijn volgens hem veel dingen waar goed over nagedacht moet worden. "In tegenstelling tot veel andere landen is Schiphol de enige plek waar 's nachts gevlogen mag worden. Dat is eigenlijk een plus voor de luchthaven. Je moet nadenken wat dat betekent voor Nederland." Ook neemt hij de luchthaven Frankfurt in Duitsland als voorbeeld. Zij hebben de vluchten verschoven naar de randen van de nacht, maar "dit heeft onvoldoende opgeleverd".

De komende tijd zal er veel gediscussieerd worden door de minister, de Tweede Kamer en de Omgevingsraad Schiphol over de groeistop of krimp van vliegbewegingen.