Waterloo Ducks schrijft geschiedenis met eerste Belgische EHL-titel

Hockeyclub Waterloo Ducks heeft zich tot eerste Belgische EHL-winnaar ooit gekroond, na een 4-0 zege in de finale op Rot-Weiss Köln. Nadat de Dragons zes jaar geleden al dichtbij waren, is het de Waterloo Ducks gelukt om in het zonnige Eindhoven ervoor te zorgen dat voor het eerst geen Duitse of Nederlandse ploeg de European Hockey League-titel wint.

Toen de 2-0 werd binnengesleept door international Gauthier Boccard, drie minuten voor tijd, begonnen de Belgen het feestje al te vieren. Met nog één seconde op de klok werd er nog gescoord, maar eigenlijk maakte dat niet meer uit. De Belgen zochten al voor de zoemer elkaar op. Wat een weelde, een EHL-titel voor een Belgische ploeg. ‘Freed From Desire’ schalde keihard van de tribunes en werd hartstochtelijk meegezongen door de supporters en de spelers. Daarna volgde ‘No Limit’ van 2Unlimited. Nee, er zit even geen limiet aan de Belgische successen in het hockey.

Het team uit Waterloo met wereldkampioenen als internationals Simon Gougnard (die tijdens de finale geblesseerd raakte), John-John Domen, Gauthier Boccard en Vincent Vanasch deed maandag in Eindhoven wat nog geen Belgische ploeg ooit was gelukt. Zich kronen tot beste van Europa. Het onderschrijft na de wereldtitel in India de kracht van het Belgische hockey.

4-0 op het scorebord, dat was een stand die nadat Waterloo Ducks drie keer 1-1 had gespeeld en drie keer de shoot-outs wist te winnen met de Belgische keeper Vanasch op goal, iets wat niemand had kunnen voorspellen. Het kwam ook omdat de Duitsers van Rot-Weiss Köln niets anders konden dan voor de gelijkmaker te gaan na de 1-0, maar daardoor de ene na de andere goal moest incasseren.

Rot-Weiss Köln domineerde vanaf de start, maar dat was alleen zo in balbezit. Veel kon de Duitse ploeg ondanks al het balbezit niet creëren. Waterloo Ducks zakte ver terug tot eigen 23-metergebied. Het was dan Waterloo Ducks dat na dertien minuten de beste kans kreeg via Renaud Pangrazio, die bij een counter oog in oog met de Duitse keeper Victor Aly niet koos voor een direct schot, maar de bal opzij legde naar zijn teamgenoten. Maar die pass werd onderschept. Het was een geweldige kans voor de Belgen om deze Europese finale al vroeg op voorsprong te komen.

De wedstrijd ontpopte zich daarna vooral tot een schaakpot. Dat kan het gevolg zijn van de zware belasting voor de clubspelers, die hun vierde wedstrijd in vijf (Rot-Weiss Köln) of zes (Waterloo Ducks) dagen speelden. De Duitsers kwamen tot de twintigste minuut niet verder dan éen gesmoorde kans voor Kai Aichinger.

Daarna was het tijd voor Vincent Vanasch – gekozen tot beste keeper van de wereld 2018 – om zich deze EHL voor de zoveelste keer te onderscheiden. Het was Jonas Gomoll met een hard en laag backhandschot, dat door Vanasch knap werd gered. Ook Florian Pelzner kwam met een harde flats niet voorbij Vanasch.

Toen de twee ploegen met een 0-0 stand gingen rusten, leken de shoot-outs niet ver weg. Shoot-outs, die al drie keer dit toernooi door de Belgen waren gewonnen. Ook nu leek Vanasch zich langzaam wederom tot de held te ontpoppen. Toen Marco Miltkau uit de draai een goede voorzet gaf aan Eric Knobling, leek de 1-0 gemaakt. Maar Vanasch redde miraculeus. Rot-Weiss Köln leek daarna wel op voorsprong te komen, maar de rake tip-in werd na een videoreferral terecht afgekeurd, omdat de bal met de schenen werd gescoord en niet met de stick.

Terwijl de Belgische fans bleven zingen op de Eindhovense tribune, deed de talentvolle Belg William Ghislain wat de andere spelers tot dan toe nalieten. Hij kreeg de bal, versnelde vanaf de rechterkant en schoot hard onder de Duitse keeper Victor Aly door. Een inzet die Vanasch misschien had gered, maar Ghislain vond knap het gaatje onder de uitlopende Aly, die er niet helemaal foutloos uitzag. Ghislain werd later uitgeroepen tot talent van het toernooi, Vanasch werd man van de wedstrijd.

Daarna was het signaal voor Rot-Weiss Köln om aan te gaan zetten in het vierde kwart. Een counter via Ghislain en een tip-in van Louis Capelle betekende bijna de 2-0. Pangrazio kon de wedstrijd beslissen in de counter, maar verzuimde dit. Een hectische slotfase brak aan, waarin Rot-Weiss Köln het wel probeerde, maar niet door de Belgische muur wist te breken. Toen keeper Victor Aly was gewisseld voor een extra veldspeler, forceerden de Belgen een strafcorner. Die corner werd door Gauthier Boccard zuiver in het goal zonder keeper gepusht. Daarmee nam het team een voorschot op de Europese clubtitel. De Belgische supporters werden helemaal gek op de tribune en bleven maar zingen. Hier werd geschiedenis geschreven.

Waterloo Ducks winnen als eerste Belgische ploeg de EHL. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)
Waterloo Ducks winnen als eerste Belgische ploeg de EHL. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)