Hockeyster Moes schiet Oranje naar 1-2 zege op China

Dankzij een strafcornerdoelpunt van Lauren Stam en de eerste interlandgoal van Freeke Moes hebben de Oranje Dames zondagochtend in Changzhou met 1-2 van China gewonnen. Oranje begon sterk en kwam verdiend op 1-0, maar was na rust van slag en gaf de voorsprong weg. Vijf minuten voor tijd maakte Moes de winnende goal.

Vijf strafcorners haalde Nederland in de eerste helft, waarin Oranje de betere ploeg was en Freeke Moes zich in haar derde interland nadrukkelijk liet zien. Meteen in het begin van de wedstrijd schoot ze met haar backhand naast en later met haar backhand voorlangs. Tussendoor dribbelde ze gevaarlijk de cirkel binnen en haalde ze twee strafcorners. Een heerlijk begin voor de aanvaller van Oranje-Rood, een van de nieuwelingen die in de Pro League een kans krijgt van bondscoach Alyson Annan.

Naast Ireen van den Assem meldde zich opvallend genoeg ook Renée van Laarhoven op de kop van de cirkel voor de eerste strafcorner voor Oranje. Waar iedereen waarschijnlijk dacht dat Van den Assem de bal op doel zou gaan pushen, was het toch Van Laarhoven die voor haar kans ging. Haar poging werd eruit gelopen door een Chinese speelster.

Opnieuw kreeg Nederland een strafcorner. Opnieuw was het Van Laarhoven die hem mocht nemen. Het leverde na een redding van de Chinese keepster Ye Jiao de derde strafcorner voor Oranje op. Die poging Van Laarhoven werd er wederom uitgelopen.

Toen Nederland in het tweede kwart opnieuw een strafcorner kreeg, meldde Lauren Stam zich op de kop van de cirkel naast Van den Assem. Van Laarhoven bleef achterin. De eerste poging van Stam sloeg ze nog naast, maar de tweede even later hard op de plank: 0-1. Haar vijfde interlandgoal in haar 62ste interland betekende een verdiende voorsprong voor Nederland, waar keepster Anne Veenendaal (die haar 50ste interland keepte en in de rust werd vervangen door Josine Koning) knap de eerste strafcorner van de Chinezen uit het doel hield.

Moeizame tweede helft
In het derde kwart lukte het Nederland niet om afstand van China te nemen. Oranje domineerde niet meer en zakte terug terwijl de thuisploeg steeds nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker ging. Aan het begin van het vierde kwart kwam Oranje goed weg. Een gevaarlijke voorzet vanaf de linkerkant werd door twee Chinezen niet binnen getipt.

Negen minuten voor tijd viel de gelijkmaker alsnog. Bij de tweede paal tipte Guo een voorzet binnen, waarmee ze de stand gelijk trok. Het was het moment dat Nederland wakker schrok en leek te beseffen dat het zich niet op de automatische piloot naar de overwinning kon spelen.

Moes bekroont goede wedstrijd
Ireen van den Assem pushte de zesde strafcorner van Nederland op de keepster Ye Jiao en in de rebound redde de sluitpost met haar voet op het schot van Yibbi Jansen. Vijf minuten voor tijd was het Moes die haar uitstekende spel van de eerste helft beloonde en na goed voorbereidend werk van Xan de Waard de 1-2 maakte en Nederland alsnog naar de overwinning schoot. In de eindfase maakte De Waard de 1-3 een fractie van een seconde buiten de tijd.

Oranje speelde deze Pro League vijf wedstrijden buiten Europa. Vier werden er gewonnen, alleen van Australië is verloren. Voor de dames gaat over een maand de competitie verder met een thuisduel tegen China. De heren spelen dinsdagavond al hun eerste thuiswedstrijd. In Rotterdam zal Duitsland worden ontvangen.

Lieke Hulsen in duel met Zhang Jinrong. (PRO SHOTS/SIPA USA)