UFC: EA's UFC 3, maar dan echt

UFC 230 speelde zich af in de Rod Laver Arena in Melbourne, Australië en een paar uur voor het begin van de show werd de avond van het main event beroofd. Robert Whittaker, kampioen in het middengewicht, had te veel last van een hernia in de buikholte en moest met spoed geopereerd worden. 

Het co-main event tussen Israel Adesanya en Anderson Silva werd daarom tot hoofdact gebombardeerd en beide vechters stelden niet teleur. Wat. Een. Show.

Beide vechters zijn technisch enorm getalenteerd en hoe mooi zou het eigenlijk geweest zijn als Adesanya tegen de jonge Silva had kunnen vechten. Adesanya, als jonge hond, was veruit favoriet nadat hij in zijn eerste vier gevechten nog ongeslagen was en zelfs driemaal Performance of the Night verdiende. Anderson, de oude baas en legende van de sport, leeft in een dal met slechts één overwinning in zijn laatste zes gevechten.

Het werd vijftien minuten feest in de octagon. Adesanya trok direct zijn trukendoos open en Silva bleek de eerste vijf minuten de afwachtende van de twee. Echter de bravoure van de oude Spider bleef stug de kop opsteken en de meester liet een aantal van zijn verbazend snelle counters zien. Adesanya was echter duidelijk de betere van de twee, maar kon geen grip krijgen op de speelse Silva.

Ronde twee is spannender, Silva scoort zijn punten en Adesanya blijft voor de stijlprijs gaan met zijn spectaculair uitziende traptechnieken en razendsnelle aanvallen. Ongrijpbaar voor Silva die de niet altijd even goed dekkende Last Stylebendergoed op de kin weet te raken. Adesanya had op alle vlakken het voordeel, de jongere vechter met de meeste longinhoud en uithoudingsvermogen, bleef om Silva heen dansen.

Silva deed lekker mee met het maken van de show, alsof hij wist dat alleen daarin nog zijn marktwaarde ligt.

De laatste ronde leek voor Anderson de meest comfortabele, hij was in zijn element en bleeft uitdagen en tergen. Adesanya liet zich niet te veel uitdagen en bleef zich focussen op de puntenoverwinning, bang voor die ene succesvolle uitbarsting van de meester. Van een afstand bestookte hij Silva dan ook met veel trappen op het been en bleef zijn bijzondere vechtstijl etaleren.

"Dit was te gek!", aldus de nog ongeslagen Adesanya. "Dit is alsof ik nog een kind ben en lekker buiten aan het spelen ben. Vanavond speelde ik basketbal tegen Michael Jordan. Dit is het voor mij. Ik doe niet aan EA, ik doe het allemaal in het echt!"

Overige uitslagen en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Israel Adesanya verslaat Anderson Silva na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Lando Vannata verslaat Marcos Mariano na opgave (verwurging, ronde 1)
Ricky Simon verslaat Rani Yahya na jurybesluit (30-27 x2, 30-25)
Montana De La Rosa verslaat Nadia Kassem na opgave (armklem, ronde 2)
Jim Crute verslaat Sam Alvey na TKO (stoten, ronde 1)
Devonte Smith verslaat Dong Hyun Ma na TKO (stoten, ronde 1)
Shane Young verslaat Austin Arnett na jurybesluit (30-27 x3)
Kai Kara-France verslaat Raulian Paiva na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Kyung Ho Kang verslaat Teruto Ishihara na opgave (verwurging, ronde 1)
Jalin Turner verslaat Callan Potter na knockout (stoten, ronde 1)
Jonathan Martinez verslaat Wuliji Buren na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)