Darter Mandigers na thriller onderuit op Lakeside, kampioen Durrant overtuigt

Darter Willem Mandigers is uitgeschakeld in de kwartfinales van Lakeside, het WK van de BDO. De 29-jarige Eindhovenaar was niet opgewassen tegen de Duitser Michael Unterbuchner, die een ware thriller met 5-4 won.

De eerste set ging in vijf legs naar Unterbuchner, maar vervolgens kwam Mandigers op dreef: hij gaf in de volgende twee sets bij elkaar één leg weg en kwam met een indrukwekkende 158-finish op een 3-1 voorsprong in sets. In de vijde set trok Unterbuchner de winst met een 104-finish naar zich toe, waarna hij ook een matige zesde set won: 3-3.

Mandigers herstelde zich snel, brak de Duitser gelijk en pakte de zevende set. De achtste werd dan weer een prooi voor Unterbuchner, die bij 2-1 in de beslissende set voor de wedstrijd mocht gooien. Dat ging niet goed en met Unterbuchner op dubbel 20 gooide Mandigers zowaar 149 uit. Dat was zijn laatste kunstje, want na twee totale puddinglegs van de Brabander maakte T-Rex het met een 107-finish alsnog af.

Unterbuchner speelt in de halve finales tegen tweevoudig wereldkampioen Scott Waites, die afrekende met de tot dusverre indrukwekkende Engelsman Conan Whitehead. Waites begon met een twaalfdarter en setwinst, maar The Barbarian won de volgende twee sets. Waites liet zich niet kennen, pakte sets vier en vijf en gooide een fenomenaal goede zesde set: een twaalf- en elfdarter hielpen hem naar 4-2. Whitehead won set zeven met een 102-finish, maar in de achtste set maakte Waites het alsnog af: 5-3.

Tweevoudig regerend kampioen Glen Durrant speelde zich in een prima partij langs de Noord-Ier Kyle McKinstry. Die won de uitstekende eerste set nog wel, maar de volgende vier sets werden stuk voor stuk een prooi voor Durrant, die bij vlagen briljant speelde en twee sets lang op 110+ gemiddeld stond te gooien. McKinstry wist nog wel een set te pakken, ondanks een elfdarter van Durrant, maar Duzza trok de winst in de zevende set definitief naar zich toe: 5-2.

Durrant neemt het in de halve eindstrijd op tegen de Welshman Jim Williams, die zo revanche kan nemen voor de nederlaag in de kwartfinales vorig jaar. Williams stond de triples uitstekend te raken tegen Scott Mitchell, die toch prima bij kon blijven: 3-3 na zes sets. Scotty Dog kwam in set zeven op 2-0, maar gaf het vervolgens volledig uit handen en won nog maar één leg, waardoor Williams de wedstrijd met 5-3 pakte.

Waites en Unterbuchner spelen in de loop van de zaterdagmiddag hun halve finale, Williams en Durrant staan rond acht uur 's avonds (NL) tegenover elkaar.