Fenomenale Roest klopt Kramer met wereldtijd in Thialf

In Heerenveen is het World Cup-kwalificatietoernooi voor de Nederlandse schaatsers van start gegaan. Er stonden drie afstanden op het programma op de vrijdag, en vooral de laatste leverde een daverend stukje schaatsen op tussen Jumbo-teamgenoten Sven Kramer en Patrick Roest.

5000 meter mannen
De twee sloten de vijf kilometer af met een rechtstreeks duel en daarin liet 'kroonprins' Roest zien toch behoorlijk uit de schaduw van Kramer te willen stappen. De wereldkampioen allround nam al snel een voorsprong, stond die niet meer af en snelde na een fenomenale race over de finish in 6:08,98 minuten. Kramer eindigde in 6:17,09 minuten en werd daarmee derde, achter Jorrit Bergsma (6:15,31). Douwe de Vries (6:17,70) en Marcel Bosker (6:18,88) pakten de andere twee World Cup-tickets.

Met zijn tijd won Roest niet alleen de wedstrijd, hij deed Kramer nog eens extra pijn door diens uit februari 2015 stammende baanrecord af te pakken. Kramer was destijds met 6:09,65 de eerste en tot vrijdag nog altijd de enige die in Thialf ooit onder de 6:10 dook, tot Roest dus, waardoor Kramer overigens ook in één klap níet meer de zeven snelste tijden ooit in Thialf heeft staan. Roest stijgt op de eeuwige wereldranglijst naar de gedeeld dertiende plek, samen met Carl Verheijen.

Patrick Roest noteert baanrecord in Thialf. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Patrick Roest noteert baanrecord in Thialf. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

500m mannen
Op de 500 meter ging de winst naar Kai Verbij, die met 35,03 seconden één honderdste van een seconde sneller was dan Jan Smeekens. Kjeld Nuis eindigde met 35,19 als derde, de tweelingbroers Michel en Ronald Mulder deden wat ze bij hun debuut in 2006 ook deden: exact dezelfde tijd rijden, tegen elkaar. Met 35,22 seconden eindigden ze als vierde en vijfde en pakten ze de laatste twee World Cup-tickets, terwijl Nederlands kampioen Dai Dai Ntab dankzij een zeer slechte start met 35,28 buiten de pot piste.

1500m vrouwen
Antoinette de Jong heeft op de 1500 meter een eerste serieuze klap uitgedeeld. De nummer vier van het NK van vorig seizoen snelde naar een geweldige tijd van 1:55,41 minuten, nog geen seconde boven haar persoonlijk record, gereden op het snelle ijs van Salt Lake City. Olympisch kampioene Ireen Wüst moest met 1:56,84 genoegen nemen met de tweede plek, wereldkampioene junioren Joy Beune gaat met plek drie in 1:57,25 ook de World Cup in, net als Melissa Wijfje (1:57,65) en Lotte van Beek (1:58,12).