Hockeyers tonen spierballen in zevenklapper tegen Ierland

Het Nederlands hockeyteam won donderdag met grote overmacht hun derde duel van het vierlandentoernooi in Valencia. Tegen Ierland werd het liefst 7-1, onder meer dankzij twee rake strafcorners van één van de uitblinkers van de avond: Mink van der Weerden. Deze zevenklapper is sinds de 6-0 tegen Oostenrijk op het EK van 2017 de grootste zege van Oranje.

Woest was Alexander Cox na het eerste kwart. De bondscoach van Ierland zag zijn mannen in vijftien minuten tijd de wedstrijd uit handen geven door slordig spel. De Green Machine leek in de openingsfase niet op de ploeg die in de eerste twee duels van dit toernooi, tegen Engeland en Spanje, met strijd en hartstocht indruk maakte. Nederland begon wel vanaf meet af aan sterk aan het duel en strafte het zwakke spel van de Ieren gretig af. Met twee treffers, van de sticks van de aanvallers Bob de Voogd en Thijs van Dam. Voor Van Dam betekende de 2-0 zijn vijfde goal in het shirt van Oranje.

Rustbespreking
Met een peptalk van formaat probeerde Cox zijn mannen voor het tweede kwart weer bij de les te krijgen. Dat lukte deels, want de Ierse formatie hield in het tweede kwart stand. De schade bleef beperkt en Oranje sprong slordig om met de spaarzame kansen die zij in deze fase creëerde. In de rust zocht Ierland de kleedkamer op. Nederland bleef op het veld voor de bespreking. De aanvallers, middenvelders en verdedigers werden door bondscoach Max Caldas opgesplitst in drie groepen. Iedere groep besprak in en rondom de dug-out onderling wat beter moest, waarna dit in de gehele groep onder leiding van Caldas vervolgens werd besproken. Met resultaat.

Oranje overmacht
In de tweede helft walste Nederland met veel klasse en overmacht over Ierland heen. En een grote opsteker voor Nederland, de strafcorner begint te lopen. Mink van der Weerden tekende hieruit al binnen twee minuten na rust voor zijn eerste treffer van dit toernooi en zijn eerste in het Oranje-shirt sinds de EK-finale tegen België. De Ierse doelman David Harte bleek even later wederom kansloos op Van der Weerdens strafcorner en ook Jeroen Hertzberger verschalkte de voormalig beste keeper van de wereld in deze fase vanaf de kop van de cirkel. Hertzberger is hard op weg richting de honderd goals in Oranje; zijn teller staat na vandaag op 96.

Thierry Brinkman en Robbert Kemperman tilden de riante 5-0 voorsprong in het vierde kwart ogenschijnlijk eenvoudig naar 7-0, waarna de Ier Alan Sothern vier minuten voor tijd de 7-1 eindstand op het scorebord schoot. Een pleister op de wonden voor de Ieren. Want vandaag was er één ploeg, met hier en daar prachtig hockey, die de handen op elkaar kreeg van het Spaanse publiek: Nederland.

Aanstaande zaterdag speelt Nederland om 12:30 in de halve finale wederom tegen Ierland. Spanje – Engeland is dan de andere halve finale.