Volleybalsters naar halve finale WK na 3-2 zege op Amerika

De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK in Japan de halve finales bereikt. Oranje versloeg regerend wereldkampioen Amerika met 3-2 (30-32, 15-25, 25-22, 25-15, 15-9), na een 2-0 achterstand. Doordat Amerika zondag al van China verloor, is het uitgeschakeld voor de halve finales.

Nederland speelt dinsdag tegen China voor de eerste plaats in de poule. In de andere poule zijn Italië en Servië al zeker van de halve finale, ook daar volgt dinsdag de beslissing om de eerste plaats.

Nederland begon geweldig aan de partij tegen Amerika. De ploeg onder leiding van bondscoach Jamie Morrison liep snel uit naar een 8-2 voorsprong. Oranje liep verderop in de set zelfs nog meer uit en bij 17-9 in Nederlands voordeel leek de set binnen te zijn. Door wissels aan Amerikaanse zijde kwam Amerika beter in het spel, maar de eerste setpunten waren bij 24-22 voor Nederland. Die twee setpunten en de volgende drie wist Oranje niet te benutten, waarna Amerika wel toesloeg op hun setpunt.

In het begin van de tweede set had Amerika het betere van het spelen, mede doordat Nederland niet helemaal bij de les was. Oranje knokte zich terug tot 8-10, maar daarna won Amerika zeven punten op rij en ging de set eenvoudig naar de Amerikaanse volleybalsters.

In het begin van de derde set leek Oranje zich voorzichtig te herstellen. Nederland kwam op een 8-6 voorsprong. Amerika leek daar niet van onder de indruk en vijf van de zes volgende punten, waardoor de regerend wereldkampioen met 9-11 leidde in de derde set. Oranje liet het kopje niet hangen en knokte zich terug in de set. De Nederlandse volleybalsters kwamen langszij en aan het einde van de set liep Oranje langzaam weg bij Amerika en bij 24-19 waren de eerste setpunten van deze set. Amerika wist nog drie setpunten weg te werpen, maar op het vierde setpunt sloeg Lonneke Slöetjes de bal binnen.

In het begin van de vierde set wist Amerika nog de eerste twee punten te winnen, maar in het verdere verloop was Oranje duidelijk de betere ploeg. Ze wonnen de lange rally's en bij de tweede technische time-out stond Nederland met 16-9 voor. Waar de grote voorsprong in de eerste set nog werd weggegeven, werd deze set makkelijk met 25-15 gewonnen.

In de vijfde set nam Oranje al snel een voorsprong van drie punten. Bij de kantwissel stond Nederland met 8-5 voor. De ploeg van Morrison gaf in het tweede deel van de vijfde set geen kans en won de set eenvoudig met 15-9. Uitblinkster aan Nederlandse kant was Slöetjes met 38 punten en werd daarmee topscorer. Celeste Plak was een goede tweede met 16 punten.

Samenvatting WK Volleybal Nederland - Amerika (Bron: YouTube)