Onbekend stukje Berlijnse Muur ontdekt

Een groep inwoners van de Duitse hoofdstad Berlijn hebben een nog onontdekt stukje Berlijnse Muur gevonden, nabij het hoofdkantoor van één van de Duitse geheime diensten, namelijk de Bundesnachrichtendienst (BND).

"ik was totaal verbaasd dat er nog stukjes onontdekte Muur te vinden zijn", aldus Ephraim Gothe, raadslid in Berlijn. Gothe maakte onderdeel uit van de groep wandelaars die het twintig meter lange stuk Muur, verscholen onder een dikke heg, ontdekte. 

Het gevonden gedeelte was ooit onderdeel van de buitenste ring van de verdedigingring in Berlijn. De Berlijnse Muur Stichting heeft de authenticiteit van de muur bevestigd.

"Er kunnen nog steeds van dit soort stukjes Muur ontdekt worden", volgens Gesine Beutin, woordvoerder van de stichting. "Langs de buitenring, die grenst aan de deelstaat Brandenburg, waren ook verstevigde muren gebouwd met prikkeldraad en hekwerken, al leek het in niets op de muur zoals die veelvuldig wordt weergegeven."

De bouw van de Berlijnse Muur werd op 13 augustus 1963 gestart in opdracht van het toenmalige Oost-Berlijnse bestuur. De Muur was bedoeld om vluchtende Oost-Duitsers tegen te houden, alhoewel het Communistische regime de Muur meer zag als bescherming tegen de Westerse invloeden op de inwoners van Oost-Berlijn.

Meer dan honderd mensen zijn gestorven tijdens hun vlucht, over de afscheiding, naar het Westen en op 9 november 1989 werd de Muur dan eindelijk door de inwoners van beide delen van de stad opengebroken.