Frans triatlongoud na fraaie EK-strijd

De Fransman Pierre Le Corre heeft vrijdag de Europese titel gepakt op de triatlon. In Glasgow zegevierde de 28-jarige Le Corre na 1,5 kilometer zwemmen, 38 kilometer wielrennen en 10 kilometer hardlopen.

De Slowaak Richard Varga kwam zoals zo vaak weer eens als eerste het water uit en ook bij het wielrennen hield hij keurig stand. Onder meer Le Corre en de Britse favoriet Alistair Brownlee zaten voorin en ook de Belg Marten van Riel sloot aan. 

In de slotfase van het wielrennen was het Van Riel die er nog een snok op gaf, waarna drie man als leiders het hardlopen aan konden vangen: Le Corre, Van Riel en Brownlee. De Brit moest er verrassend al vrij snel af, waarna het tussen de Fransman en de Belg ging.

Ondertussen was Fernando Alarza aan een indrukwekkende opmars bezig. De rappe Spanjaard, veruit de beste loper van het veld, raapte de een na de ander op en lag in de slotronde op plek drie. Van Riel, die inmiddels was gelost door Le Corre, moest er ook aan geloven, maar daar hield het op.

Le Corre kon standhouden en kwam elf seconden voor Alarza over de finish, dik tien tellen later gevolgd door Van Riel. Brownlee greep op bijna een minuut zelfs naast de medailles.

Een dag eerder was er bij de vrouwen al Zwitsers goud. Veterane Nicola Spirig toonde haar fenomenale veelzijdigheid en legde de Britse Jess Learmonth haar wil op. Wereldjuniorenkampioene Cassandra Beaugrand uit Frankrijk pakte op grote afstand het brons.

Jony Heerink en Marije Dankelman kwamen als 30e en 32e over de finish, bij de mannen eindigden Jorik van Egdom en Donald Hillebregt als 21e en 40e. Nederland doet zaterdag ook nog mee aan de gemengde estafette.