Burgers kruipen 2 dagen in huid militair

Ondergedompeld worden in het militaire leven. Dat deden burgermedewerkers van Defensie en leden van politieke jongerenorganisaties de afgelopen 2 dagen. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer had ze uitgedaagd om deel te nemen aan een militaire bivak.

Zo’n 60 jongeren gingen de uitdaging met veel enthousiasme aan. De ene helft was te gast bij 11 Luchtmobiele Brigade te Schaarsbergen. De andere groep mocht naar het Korps Mariniers op Texel.

Onvergetelijke ervaring
Bauer: “We vinden het belangrijk om deze doelgroep kennis te laten maken met de militaire organisatie. Een deel werkt bij Defensie, maar heeft weinig zicht op de dagelijkse praktijk bij operationele eenheden. Dit laatste geldt ook voor de andere deelnemers, terwijl zij in de toekomst misschien wel belangrijke besluiten over de krijgsmacht nemen. Voor beide groepen geldt dat we ze een onvergetelijke ervaring willen geven. Het kan zijn dat ze later besluiten moeten nemen die van invloed zijn op de organisatie. Ik hoop dat ze dat dan doen met de kennis in het achterhoofd die ze tijdens deze 2-daagse bivak hebben opgedaan.”

Respect
Om dit te bereiken werd de deelnemers het vuur aan de schenen gelegd. Op het programma stonden fysieke en mentale uitdagingen als de klimtoren, overnachten in het veld en een medische evacuatie. Marieke Kielman werkt op het ministerie in Den Haag: “Het was pittig. Er waren momenten dat ik dacht: wat doe ik hier? Maar ik heb zoveel meer respect gekregen voor militairen. Onvoorstelbaar wat ze allemaal moeten kunnen en dan ook nog eens onder onvoorspelbare omstandigheden met stresssituaties.”

Complete chaos
Ook teamspirit en leiderschap werden op de proef gesteld. Zo moesten de Defensieambtenaren met hun groep in een nagebootst missiegebied 3 zwaargewonden evacueren terwijl er maar 2 brancards waren. Kielman: “Knallen en ander lawaai, lichtflitsen in het donker: het was complete chaos. In korte tijd hebben we veel geleerd over leiderschap. De militairen die ons begeleidden, leken allemaal geboren leiders, maar ook zij hebben veel moeten leren. Zoals het switchen tussen verschillende leiderschapstypen, directief of coachend, afhankelijk van de situatie.” Wat Kielman betreft is de opzet van de CDS geslaagd. Niet alleen was het een onvergetelijke ervaring, ook vond ze het ontzettend leerzaam en bruikbaar. “In mijn kantoorbaan, maar ook in het dagelijks leven.”

Een deel van de deelnemers ging naar Texel (Foto: Ministerie van Defensie)
Een deel van de deelnemers ging naar Texel (Foto: Ministerie van Defensie)

(Foto:Ministerie van Defensie)
(Foto:Ministerie van Defensie)

Kielman staat met het zweet in de handen klaar om op 20 meter hoogte over de evenwichtsbalk te lopen. (Foto: Ministerie van Defensie)
Kielman staat met het zweet in de handen klaar om op 20 meter hoogte over de evenwichtsbalk te lopen. (Foto: Ministerie van Defensie)