Op naar een afvalloze economie
De tijd van spullen maken, gebruiken en vervolgens weggooien en verbranden is voorbij. Nederland werkt hard om in 2050 een economie zonder afval te zijn: een circulaire economie. Continu hergebruik van grondstoffen biedt grote kansen voor het bedrijfsleven en helpt bovendien om de Nederlandse klimaatdoelen te halen. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag aan de Tweede Kamer.
Van Veldhoven: “Een eindige aarde kent nu eenmaal geen oneindige hoeveelheid grondstoffen. Dus we kunnen of op zoek naar een tweede of zelfs derde planeet, of werk maken van een circulaire economie. En als ik zie hoeveel plannen er zijn en met hoeveel energie er aan die nieuwe economie gewerkt wordt, stemt me dat heel optimistisch. Nederland is goed op weg en ligt op koers voor 2050!”
Helpt bij klimaatopgave
Een circulaire economie helpt om de klimaatdoelen te halen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft berekend dat een circulaire economie in 2030 bijna 8 Mton CO2-uitstoot scheelt, oplopend tot 13 Mton in 2050. Daarmee kan circulaire economie zo’n 15 procent vormen van de totale vermindering van 56 Mton CO2 in 2030 uit het Regeerakkoord.
voordat ik bij een koekje kom
[ Bericht gewijzigd door Newsworld op zaterdag 30 juni 2018 @ 11:00 ]
Eerst door drie lagen koekjes heen voor je bij de verpakking komt
Over inhoud gaan we het dan maar even niet hebben
Het tempo waarin we schaarse metalen verbruiken voor wegwerpelectronica is schrikbarend en moet wel aangepakt worden.
Allemaal leuke milieu initiatieven in dit kleine kikkerlandje maar globaal helpt het niet.
Juist, politici en de bedrijfsindustrie.
Niet wij, wij werden en worden ermee opgescheept en krijgen de rekening.
Maar.
Als ik op het afvalbrengstation een mooi kastje zie en het mee wil nemen dan mag het niet! Zonder extra energieverbruik kan ik het hergebruiken.
Maar nee, ze gaan er overheen met een stroomverslindende wals. Vervolgens wordt het massief houten kastje in een fabriek verpulverd wat ook weer een hoop energie kost en wordt er lijm of hars bij gedaan om vervolgens terug te komen als leen bakker wegwerp kast.
De bio groenten van de lidl zijn per stuk verpakt in plastic....
Bij de kringloopwinkel zag ik in hun magazijn een retro tv'tje. Wat bleek die ging naar de stort en ik mocht hem niet hebben noch kopen.
In Nederland moeten ze eens leren dat hergebruik beter is dan recycling.
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
Pas was er een wetenschappelijk rapport waaruit bleek dat ondanks de huidige maatregels de globale temperatuur 4 graden censius gaat stijgen in de komende 30 jaar.
Om een vergelijking te geven; de ijstijd die volgde na de meteorietinslag en de dinosaurus deed uitsterven werd opgevolgd door een periode van megafauna omdat de aarde gemiddeld 5 graden warmer werd. Dus 4 graden warmer globaal in 30 jaar tijd is voldoende om de hele biosfeer van de aarde te veranderen en onze hele cultuur en manier van werken om zeep te helpen.
Dit recyclen is nobel en zeker iets wat we moeten doorzetten; maar we moeten ook inzien dat de natuur ons een uitdaging geeft die echt de grootste voor onze samenleving wordt sinds lange, lange tijd en wellicht sinds ooit.
Verpakkingen worden allang gerecycled, en zijn enorm licht. Je koekjes zitten in een paar gram plastic, en zonder die verpakking zou je veel meer moeten weggooien.
Europa heeft geen significante bijdrage aan plastic in zee:
foto
Maar politici worden niet gehinderd door enige kennis van de realiteit.
Zoals het er nu uit ziet , is Europa In 2050 veranderd in 1 grote vuilnis belt
en leven alle miljoenen geimporteerde Afrikanen net als thuis op de vuilnisbelt
Wil je minder vervuilen, zal je minder producten moeten consumeren en mensen/dingen zo min mogelijk (over grote afstanden) verplaatsen. Oftewel, terug naar de periode van voor de industriële revolutie. Alles lokaal houden en (fossiele brandstof)transport vrijwel tot 0 terugbrengen, de levensduur van dingen zo lang mogelijk rekken, en de veestapel fors reduceren. Massaal, wereldwijd: ieder land. Ook dat gaat niet gebeuren want a) inleveren op comfort en levensstandaarden wil en zal niemand doen en b) dat gaat tegen de fundamentele basis van de (wereld)economie en maatschappij in zoals we die nu ingericht hebben. Het gaat ook alleen maar erger worden, want al die landen in dat lijstje willen naar dezelfde standaard als wij. Natuurlijk kunnen zij sneller gebruik maken van nieuwere technologieën - waar wij misschien 100 jaar vervuiling voor nodig hadden kunnen zij bijvoorbeeld met 10 af - maar je blijft een toenemende bevolking houden die gebruik wil maken van middelen die maar beperkt voorradig zijn en het klimaat beschadigen.
Zoals hierboven al iemand aangaf: de doelstellingen zijn er niet eens op gericht om klimaatverandering tegen te gaan, ze zijn erop gericht om ze te beperken. Het Parijs-akkoord was opgesteld om op maximaal 2 graden verhoging van de wereldtemperatuur uit te komen, wat al enorme invloeden gaat hebben, en dat gaan we al niet halen. We zijn wezenlijk al te laat; schadebeperking is het beste waar we nu op kunnen hopen.
Dit soort initiatieven kunnen natuurlijk weinig kwaad, maar ze zijn meer voor de gemoedsrust van de bevolking ('ik draag al mijn steentje bij') dan dat het de grote delen van het probleem oplost (waar je als individu eigenlijk geen invloed op hebt).
Oja nog iets leuks: één enkel vrachtschip op stookolie stoot op jaar basis even veel afvalstoffen uit als 50 miljoen auto's. Als de Nederlander de vervuiling rond de haven van Rotterdam wil evenaren dan mogen er dag en nacht een factor 100 meer auto's rijden dan dat er personen in Nederland wonen.
Dit gaat niet om het milieu, dit gaat om miljarden aan belastinggeld onder te brengen naar milieu organisaties waarbij D66 en VVD belangen hebben. Hetzelfde is gebeurt met de boringen in Groningen ( onder leiding van de mooie carrière van Gerrit Zalm die jaren lang Shell heeft gespekt en dat via de kenniskring binnen de VVD nog steeds doet ) en het zelfde gaat nu gebeuren met het geforceerd afstappen van gas voor alle huishoudens. Milieu corruptie.
Het is nog lang niet goed maar ze zijn zeker op de goede weg waar bijvoorbeeld india dezelfde richtlijnen gaan invoeren als de EU met betrekking tot het verbieden van eenmalig plastic verbruik en het aanpakken van de plasticvervuiling op stranden.
Ze zitten daar ook niet stil.
Elke jaar storen we weer CO2 uit dan dat er opgenomen wordt. Hierdoor is de hoeveelheid CO2 juist toegenomen van 280 naar 400 BPM, dat is dus een stijging van meer dan 25%. Nu is het aandeel van CO2 ten opzichte van de hoeveelheid moleculen in de niet groot maar bijvoorbeeld groter dan het aandeel ozon. CO2 heeft verder in kleine percentages al effect de temperatuur.
En we gaan nog niet koelen, dat kan nog wel 11.000 jaar duren.
Het is op de polen groeit weer sterk aan,dus hoezo global warming??In JULI is er sneeuw gevallen in grote delen van Europa en de US!!!
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken