Boze vissers demonstreren in Amsterdam

Naar verwachting honderden vissers demonstreren zaterdag in Amsterdam tegen de zogeheten aanlandplicht en windmolenparken op zee. Voorafgaand aan de protestmars naar de Dam houden ze om 11.00 uur een vlootschouw op het IJ, waar zo'n vijftien kotters aan meedoen.

De Noordzeevissers zijn tegen de bouw van duizenden windmolens in zo'n honderd windparken in zee. Ze verliezen daardoor hun beste visgronden, laten ze weten. Ook zijn ze het niet eens met de Europese aanlandplicht. Die verplicht vissers ertoe dat ze alle kleine bijvangst verplicht mee moeten nemen aan wal en niet meer overboord mogen gooien. Terwijl deze visjes nu nog voor een groot deel levend terug in zee gaan. De nieuwe regels zorgen voor minder inkomsten, aangezien er minder verkoopbare vis mee aan boord kan.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) spreekt de vissers toe en ontvangt een petitie bij het Centraal Station. Daarna gaat de stoet naar de Dam. Volgens een woordvoerder van vissersorganisatie Stichting Eendracht Maakt Kracht komen er tussen de vijfhonderd en zevenhonderd vissers met bussen vanuit het hele land maar ook uit België.

Boze vissers demonstreren in Amsterdam
Boze vissers demonstreren in Amsterdam (Foto: ANP)