Battaglin bezorgt LottoNL-Jumbo dagwinst in Giro d'Italia

Enrico Battaglin heeft de vijfde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan in dienst van LottoNL-Jumbo was de sterkste op een oplopende strook naar Santa Ninfa. Zijn landgenoot Giovanni Visconti kwam als tweede over de streep, voor de Portugees José Gonçalves. In het algemeen klassement verandert er niks. Rohan Dennis staat nog steeds aan de leiding met één seconde voorsprong op Tom Dumoulin.

Ryan Mullen, Laurent Didier (beiden Trek-Segafredo) Andrea Vendrame (Androni - Sidermec) en Eugert Zhupa (Wilier Triestina) kozen vroeg in de etappe voor de aanval. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van een kleine zes minuten op het peloton, waar BMC net zoals de voorgaande dagen de kop nam.

Later kwam ook Lotto Fix ALL BMC helpen en de voorsprong liep al snel terug. Met nog 35 kilometer te rijden was het verschil onder de twee gebracht. De enige Italiaan in de kopgroep Vendrame vond het niet snel genoeg gaan en met twintig kilometer ging hij solo. De renner van Androni - Sidermec had met nog vijftien kilometer nog steeds één minuut op het peloton.

In het peloton begon het steeds meer onrustiger te worden en dat zorgde voor verschillende valpartijen. Bij de eerste grote valpartij was als belangrijkste naam Maximilian Schachmann en leider van de jongerentrui Maximilian Schachmann, maar ze konden weer de aansluiting vinden in het peloton. Op vijf kilometer van de streep kwam ook Miguel Ángel López ten val. De Colombiaan in dienst van Astana kon niet meer terug komen en verloor 42 seconden op de andere favorieten.

Doordat het tempo in het peloton de hoogte in ging werd Vendrame op vijf kilometer van de streep ingerekend. Mitchelton-Scott had ondertussen de kop in het peloton overgenomen en op het laatste klimmetje bepaalde hun het tempo. Diego Ulissi (UAE-Team Emirates) was de eerste die het probeerde, maar de Italiaan kwam niet ver.

Het peloton bleef lang bij elkaar, maar met 600 meter te gaan hadden Visconti en Battaglin een kleine voorsprong op de rest. Visconti begon als eerste aan de sprint, waarna Battaglin er makkelijk overheen ging en zijn eerste zege boekte in de trui van LottoNL-Jumbo. In totaal boekte de 28-jarige Italiaan zijn derde zege in zijn thuisronde. Eerder won hij al in 2013 en 2014, toen nog in dienst van Bardiani-CSF.