Den Bosch klopt SCHC met veel moeite en bereikt finale play-offs

De hockeydames van Den Bosch hebben zich zaterdagmiddag met hangen en wurgen geplaatst voor de finale van de play-offs. De ploeg van trainer/coach Raoul Ehren knokte zich na een 0-1 achterstand naar een moeizame 4-2 zege op SCHC, dat lange tijd zicht had op een daverende stunt aan de Oosterplas.

Met die overwinning plaatst Den Bosch zich voor de 21ste keer op rij voor de finale van de strijd om de landstitel. De ploeg kan zich daarin voor de negentiende keer kronen tot landskampioen en het nationale record van Amsterdam te evenaren. Maar om dat te realiseren heeft Ehren nog wel wat te bespreken met zijn speelsters, want de achttienvoudige kampioen speelde tegen lange tijd onherkenbaar.

Rommelige eerste helft
De eerste twee kwarten kenmerkten zich door rommelig spel, van beide kanten. Het meeste viel dat op aan de zijde van topfavoriet Den Bosch, dat er maar moeizaam in slaagde de bal snel rond te laten gaan en gaten te trekken in de Stichtsche defensie. De formatie van trainer/coach Raoul leed veel balverlies en hanteerde een te laag tempo om het SCHC echt lastig te maken.

Het was SCHC dat de score openbrak in de 22ste minuut. Ginella Zerbo scoorde knap uit een lange corner, nadat Den Bosch-keeper Josine Koning redding had gebracht op een strafcorner van Caia van Maasakker. Die treffer hing al even in de lucht, want aan het eind van de eerste kwart scoorden de bezoekers twee keer, indirect uit een strafcorner. Die twee goals werden echter door scheidsrechter Fanneke Alkemade afgekeurd omdat er in de drukte van de overvolle Bossche cirkel telkens een overtreding aan vooraf ging.

Verbruggen en Welten zorgen voor bevrijding
Na rust veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Een bevlieging van Den Bosch-spits Marlies Verbruggen zorgde voor een bevrijding bij de thuisploeg: na haar gelijkmaker in de 46ste minuut via een hoge backhand kwam er wat meer lijn in het spel. Uit een serie van drie strafcorners op rij maakte Welten tien minuten later via de rebound met een rollertje de 2-1, en even later met een kiezelhard schot ook de 3-1.

SCHC deed in de slotfase nog wat terug via Claire Verhage (3-2), maar opnieuw Verbruggen maakte een slotoffensief van de Bilthovense ploeg daarna onschadelijk met de vierde Bossche goal: ze kon de bal simpel over de lijn lopen omdat keeper Maddie Hinch toen al was gewisseld en SCHC met een vliegende keeper speelde.