Salzburg via knotsgekke pot langs Lazio, Arsenal door na gelijkspel in Moskou

Dankzij een knotsgekke tweede helft heeft Red Bull Salzburg zich ten koste van Lazio Roma geplaatst voor de halve finale van de Europa League: het werd 4-1 in Oostenrijk.

Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Italianen, want Salzburg slaagde er voor rust niet in om een vuist te maken tegen de solide verdedigende Romeinen. Lazio hoefde op haar beurt niet, want die ploeg verdedigde een fraaie 4-2 marge uit de heenwedstrijd.

Na rust ontbrandde het duel echter volledig toen de Oostenrijkers in een tijdsbestek van drie minuten drie keer scoorden. Goals van Haidara, Hwang en Lainer kantelden het tot dan toe weinig verheffende duel. Hun treffers maakten het Italiaanse doelpunt van Ciro Immobile meer dan goed en dat kwam de spanning zeer ten goede. Tussendoor had Munas Dabbur al getekend voor een 1-1 tussenstand.

In het laatste kwartier moest Lazio dus wanhopig op zoek naar een treffer om een verlenging af te dwingen. Die kwam er ondanks verwoede pogingen niet, waardoor de Oostenrijkers voor het eerst sinds 1994 doorstoten naar de halve finales. Destijds haalden ze zelfs de eindstrijd, die verliezend werd afgesloten tegen Internationale.

CSKA Moskou - Arsenal 2-2 (Arsenal gaat door)
Arsenal heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de halve finales van de Europa League. Een goal van Danny Welbeck was beslissend. Ondanks de 4-1 voorsprong uit de heenwedstrijd op zak verscheen Arsenal in Moskou gewoon in de sterkst mogelijke opstelling aan de aftrap. The Gunners kwamen zonder grote problemen de beginfase door en via Alexandre Lacazette en Aaron Ramsey werd de ploeg ook gevaarlijk. De eerste treffer viel echter aan de andere kant.

Petr Cech kon nog redding brengen op een kopbal van Kirill Nababkin, waarna Fedor Chalov van dichtbij de rebound raak kon schieten. CSKA kreeg daardoor weer hoop en dat leverde voor de pauze nog een aantal dreigende situaties op. Vlak ná rust maakten de Russen 2-0. Cech verwerkte een afstandsschot van Aleksandr Golovin niet goed naar de zijkant en Nababkin wist vervolgens vanuit een lastige hoek te scoren.

Arsenal liet na rust bijzonder weinig zien en CSKA kwam een aantal keren dicht bij een derde treffer, die genoeg zou kunnen zijn om de Engelsen uit te schakelen. Sergei Ignashevich schoot van buiten het strafschopgebied maar net naast. Even later viel toch de beslissing dankzij een uitstekend doelpunt van Danny Welbeck.

De Engelse aanvaller passeerde bij de zijlijn handig een tegenstander en gaf mee aan Mohamed Elneny, die Welbeck vervolgens terugvond met een steekbal. Met rechts plaatste de aanvaller de bal vervolgens in de hoek. Het verzet van CSKA was daarmee gebroken en in blessuretijd maakte Ramsey ook nog 2-2 voor Arsenal, dat voor het eerst sinds 2009 halve finalist is in een Europees toernooi.