Gratis pizza overal in de VS dankzij megastunt in college basketball

In de Verenigde Staten is March Madness begonnen, het toernooi waar de kampioen in het populaire college basketball bepaald wordt. Gisteren besteedden we daar al de nodige aandacht aan en dat is dit keer weer het geval. Er gebeurde ook op dag twee van de eerste ronde weer van alles, met als voornaamste resultaat dat men overal in de VS nu een gratis pizza op mag halen.

De UMBC Retrievers zijn bepaald geen hoogvliegers in de VS. In 2008 plaatsten ze zich voor het eerst voor het NCAA-toernooi - de 'echte' naam van March Madness - en dit jaar doen ze voor de tweede keer mee. In de zuidelijke regio - één van de vier regio's in het toernooi - zijn de Retrievers als zestiende en laatste geplaatst, waardoor ze het op moesten nemen tegen de Virginia Cavaliers, als eerste geplaatst.

In de vele jaren dat het toernooi gehouden wordt gebeurde het nog nooit dat een #16 seed wist te winnen van een nummer één, iets wat elk jaar weer verteld wordt. Dat gaat vanaf nu echter niet meer op: de Retrievers speelden ijzersterk en Jairus Lyles was goed voor 28 punten, waar de Cavaliers simpelweg niet tegen opgewassen waren. 

Vooral in de tweede helft denderden de Retrievers over Virginia heen, dat in de slotfase uiteindelijk weggevaagd werd: 74-54. Het betekende de grootste stunt in de rijke geschiedenis van het toernooi en heel basketbalminnend Amerika staat op zijn kop door de zege. Dat geldt echter ook voor pizzaminnend Amerika, en dat is dan weer te danken aan Little Caesers.

De restaurantketen gooide een hartstikke leuke actie online, voor de eerste ronde begon: als een nummer zestien wint van een nummer één, mag je bij een Little Caesers op 2 april een gratis Hot-n-Ready Lunch Combo ophalen ter waarde van vijf dollar, bestaande uit vier stukken pizza en wat drinken. Het zal dan ook druk worden bij de restaurants, voorspellen we, want gratis pizza laten liggen...dat doet natuurlijk niemand.

Een samenvatting van de historische wedstrijd tussen UMBC en Virginia (Bron: YouTube)

Stunts, spannende wedstrijden en een boomlange Nederlander
Het was overigens niet de enige stunt van de dag. De Marshall Thundering Herd, als dertiende geplaatst in het oosten, rekende met 81-75 zeer verrassend af met de ruim favoriete Wichita State Shockers. De Charleston Cougars stuntten bijna tegen de Auburn Tigers, maar die hielden met 62-58 nog net stand. De Syracuse Orange won met 57-52 van de TCU Horned Frogs, waarbij we over de Orange een leuk feitje hebben: de ploeg wordt al sinds 1976 gecoached door Jim Boeheim, de langstzittende coach in de Amerikaanse collegesporten.

De Nevada Wolf Pack en Texas Longhorns maakten er een bijzonder mooie thriller van. Onder leiding van tweelingen Caleb en Cody Martin bleek Nevada in overtime de beste ploeg: 87-83. Bij de Purdue Boilermakers zagen we de 2,21 meter lange Amsterdammer Matt Haarms een prima wedstrijd spelen tegen de Cal State Fullerton Titans, die tegen de favoriete Boilermakers kansloos waren: 74-48. Haarms zag zijn slechts drie centimeter kleinere ploeggenoot Isaac Haas wel wegvallen: de Amerikaan viel bij een rebound en brak zijn elleboog.

Marshall stunt tegen Wichita State (Bron: YouTube)

Toekomstige sterren
Op vrijdag kwamen natuurlijk weer veel toekomstige NBA-sterren in actie, en drie daarvan worden wel gezien als spelers die in de draft bij de eerste tien gekozen worden. De lange Mohamed Bamba kon Texas niet langs Nevada helpen, terwijl eerstejaars Jaren Jackson Jr zijn Michigan State Spartans met 82-78 zag winnen van de Bucknell Bison, hoewel hij zelf niet geweldig speelde. Tweedejaars Miles Bridges deed dat met 29 punten overigens wel. 

Tot slot was er eerstejaars Michael Porter Jr, die vanaf de high school naar de Missouri Tigers kwam. Hij speelde er echter nauwelijks, want al in november moest hij een rugoperatie ondergaan. Nu kon hij dan eindelijk in actie komen en hij deed het prima, maar de Florida State Seminoles waren met 67-54 te sterk. Porter baalde er uiteraard van, maar was ook blij dat hij voor het eerst in jaren pijnvrij kon spelen en de kans is alsnog groot dat we hem in de zomer gewoon in de NBA draft zien.