Olympisch goud voor Nuis op 1.500m, Roest pakt zilver

En wederom is er goud voor Nederland op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea: Kjeld Nuis is de nieuwe olympische kampioen op de 1.500 meter. De Nederlander kwam in de schaatshal tot een winnende tijd van 1.44,01. Grote verrassing was de nummer twee, Patrick Roest. Brons was er voor de Zuid-Koreaan Kim Min-seok.

Patrick Roest was de eerste van de drie Nederlanders die in actie kwam. Zijn tegenstander was de Nieuw-Zeelander Kay. Roest reed een prima race ondanks dat hij aan Kay niets had. Zijn tijd van 1.44,87 was een nieuw persoonlijk record en de snelste tijd.

Die tijd bleef lang staan. Onder meer Shani Davis en de Pool Bródka, de olympisch kampioen van vier jaar geleden, beten zich er op stuk. Denny Morrison leek even de tijd van Roest te gaan verbeteren, maar zijn een-na-laatste ronde gooide roet in het eten voor de Canadees.

In de veertiende rit moest Kjeld Nuis het opnemen tegen de Japanner Takuro Oda. Nuis opende snel in 23,22 en vervolgens een ronde van 25,06. Hij was met een ronde te gaan bijna twee seconden sneller dan Roest. Hij moest in de laatse ronde wel tijd inleveren, maar zijn 1.44,01 was wel een nieuw baanrecord.

Koen Verweij reed tegen de Noorse Junior Johansson in de zestiende rit. Johansson kwam na een ronde ten val dus daar had Verweij niets aan. Hij ging echter stuk en kwam maar tot 1.46,26.

De een-na-laatste rit ging tussen Vincent de Haître en de Noor Henriksen. Ook zij wisten de tijd van Nuis bij lange na niet te verbeteren. Joey Mantia en Sverre Lunde Pedersen, eerder deze Winterspelen goed voor brons op de 5.000 meter, vormden de laatste rit. Beiden kwamen niet tot de tijd van Nuis en ook Roest.