Uitgeverij stopt met drukken zwartepietenboek om racisme

Uitgeverij Lemniscaat stopt met het drukken van een van de populairste Sinterklaasboeken van Nederland. Schrijfster Charlotte Dematons heeft hier om gevraagd omdat zij regelmatig wordt aangesproken op het feit dat de afbeeldingen racistisch zouden zijn en discriminatie in de hand zouden werken.

Van het boek, Sinterklaas, gingen bijna 200.000 exemplaren over de toonbank, meldt uitgeverij Lemniscaat. Dematons maakte het boek in 2007. Sinterklaas een jaar later twee prijzen: het Gouden Penseel en de prijs voor het Mooiste Boekomslag.

De schrijfster wordt vooral op scholen aangesproken op het vermeende racistische karakter van de tekeningen. Dit is opvallend; uit een onderzoek van Dienst Uitvoerend Onderwijs bleek maandag dat een groot deel van de basisscholen niet discussieert over de huidskleur van Piet en de vraag of het personage kwetsend is voor donkere kinderen.

Onder meer de VN en de Kinderombudsman deden de oproep om Zwarte Piet te veranderen omdat het personage karikaturaal zou zijn en discriminatie en racisme zou opwekken. De Kinderombudsman stelde zelfs dat Piet indruist tegen de Rechten van de Mens.

Uitgeverij stopt met drukken zwartepietenboek
Uitgeverij stopt met drukken zwartepietenboek (Foto: BuzzE)