Bowler Van Mazijk stunt met wereldtitel

Na 22 jaar heeft Nederland weer een wereldkampioen in het bowlen: Xander van Mazijk heeft zich in het Amerikaanse Las Vegas gekroond tot de nieuwe wereldkampioen bij de singles.

Van Mazijk had zich in de kwalificaties als eerste geplaatst voor de halve finales, waarin hij tegenover de Duitser Tobias Börding stond. In het South Point Bowling Plaza stond het halverwege de wedstrijd, die over één game ging, volledig gelijk, maar Van Mazijk hield het hoofd koel en trok de wedstrijd met een serie strikes naar zich toe: 204-174.

De Taiwanees Hao Min-Wu wachtte in de finale, de enige speler die tijdens het toernooi een perfect game van 300 punten had gegooid. Tegen Van Mazijk begon Hao wat sterker, maar hij kon de 25-jarige Nederlander niet afschudden. Van Mazijk kwam sterk terug, draaide de wedstrijd om en was bij het laatste frame al zeker van de historische wereldtitel: 224-190.

In 1995 pakte Nederland in Reno maar liefst drie gouden medailles op het WK, onder meer dankzij Niko Thienpondt en Van Mazijk's huidige coach, Michael Sassen. Sindsdien bleven de gouden medailles uit, maar dankzij Van Mazijk is goud nummer vier na 22 jaar een feit.

Beelden van de halve finales en finale, met vanaf ongeveer 1:05 uur op rechts de finale tussen Van Mazijk en Hao (Bron: YouTube)